Border collie x australian shepherd

De Australian Shepherd en de Border Collie zijn beide werkhonden. Ze hebben een rijke geschiedenis van het worden gefokt om vee te hoeden, zoals schapen en vee op ranches en boerderijen. Laten we beginnen met te weten wat je kunt verwachten van de Border Aussie (Border collie x australische herder), door beter te begrijpen wat de voor- en nadelen zijn van de twee raszuivere ouders. 

Border collie zelf

Borders behoren tot de middenklasse en hebben een gespierde, maar toch beweeglijke bouw. Ze hebben een schofthoogte van 46 tot 56 cm en een gewicht van 14 tot 20 kg, waarbij teefjes iets kleiner en lichter zijn. Je zult dit ras vaak aantreffen met een zwart-witte dubbele vacht die halflang is met bevedering. Het andere type haar is korter, grover, en met minder bevedering. Andere kleuren die Border Collies kunnen hebben zijn effen (behalve wit), merle, bi-color, en tricolors. Hoewel hun vacht waterafstotend is, wat perfect is voor het soort werk dat ze doen, zijn het wel verharders.

border collie x australian shephard

Australian shepherd 

Bijgenaamd Aussies, wordt deze herdershond eerder genoemd onder andere namen zoals New Mexican Shepherd, Spanish Shepherd, en Californian Shepherd. Geloof het of niet, deze hond is helemaal niet Australisch! De voorouders van de Australische Shepherds zijn ergens tussen Frankrijk en Spanje ontstaan. Als haarkleuren zijn er zwart, rood, merle, en een mix van zwart, wit, en tan (tricolor). Net als Border Collies zijn het ook verharingsdieren. Elke lente verharen ze hevig om hun wintervacht kwijt te raken. Hoewel dit ras opmerkelijk slim is en een sterke werkdrift heeft, zijn ze niet voor iedereen weggelegd, vooral niet voor nietsvermoedende beginnende eigenaars. Net als Borders, kunnen sommige Aussies een onweerstaanbare impuls vertonen om alles wat beweegt te hoeden – honden, katten, kinderen, en zelfs vogels. Een karaktertrek die ze hebben is dat ze van nature afstandelijk zijn tegenover mensen.

Hoe ziet een Border Collie-Australian Shepherd mix eruit?

Border collie x australische herders lijken meer op Borders dan op de Australian Shepherd. Ze hebben flaporen op een mesocefale kop, en ogen die bruin, blauw, en groen kunnen zijn. Deze kruising is vatbaar voor volledige heterochromie (één oog heeft een andere kleur dan het andere). Vergelijkbaar met de intense blik van hun ouders, heeft de Border collie x Australische herder kruising opvallende ogen die boekdelen spreken dat ze niet zullen aarzelen om hun kracht te ontketenen. Wil je meer weten over de border collie zonder kruising, zoals over het opvoeden en verzorgen klik dan hier!

Vacht en kleuren van Border Aussies

Border collie x australische herder haar is lang zoals bij Border Collies, maar kan dezelfde vachttextuur hebben als de Australische Herder. Ze hebben een dubbele vacht die dicht en waterdicht is. Door de grote verscheidenheid aan vachtkleuren van de ouderrassen, kunnen hun nakomelingen ook verschillende tinten hebben. De Border Collie & Australian Shepherd mix kan zowel zwart-wit, grijs, rood, red tricolor, red merle, blue merle, en sable zijn. Omdat ze de vachtkleuren van een of beide ouders kunnen erven, kunnen Aussie Borders al dan niet tan of witte aftekeningen hebben. Ze kunnen ook patronen hebben bij de Border collie x australische herder zoals gevlekt, gestroomd, en gespikkeld.

Hoe groot worden Australian Shepherds-Border Collie mixen?

Border collie x australische herders hebben een gedrongen bouw en vallen onder het middelgrote tot het grote deel van het totale bereik van een hond. Een Border Collie-Aussie mix puppy zal zijn volwassenheid of volledige grootte bereiken wanneer hij ongeveer 12-15 maanden oud is. Reuen hebben een hoogte van 48 tot 58 cm en wegen 16 tot 29 kg. Teefjes zijn met 46 tot 53 cm iets kleiner en kunnen 14 tot 23 kg wegen. Wanneer de genen van de Border Collie worden opgenomen in een designerras, zullen de grootte en het energieniveau altijd een factor zijn bij de overweging voor welk type huis hij geschikt is. Let op deze zaken als je overweegt een Border collie x australische herder in huis te halen. 

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden