Border collie pup

Een Border Collie pup is een leuke en drukke hond. Het ras werd ontwikkeld om schapen te verzamelen en onder controle te houden in het heuvelachtige grensgebied tussen Schotland en Engeland. Ze staan bekend om hun intense blik, of “oog”, waarmee ze hun kudde onder controle houden. Het zijn honden met onbeperkte energie, uithoudingsvermogen en werkdrift, wat ze allemaal tot een eersteklas herdershond maakt; Border Collies worden vandaag de dag nog steeds gebruikt om schapen te hoeden op boerderijen en ranches over de hele wereld. In dit blog alles over het opvoeden, trainen en verzorgen van de Border Collie pup. 

Training Border Collie pup

De zeer trainbare en intelligente Border Collies pups blinken ook uit in verschillende hondensporten, waaronder gehoorzaamheid, flyball, behendigheid, speuren en flying disc wedstrijden. Ze kunnen een geweldige familie metgezel zijn, zolang ze veel – heel veel! – fysieke en mentale oefening krijgen. Je moet je ook op je gemak voelen met een hond die je af en toe te slim af kan zijn. Als je een liefhebbende, intelligente hond wilt die jouw actief en alert houdt, is de border collie misschien het puppy ras voor jou.

border collie pup

Van pup naar volwassen Border Collie 

Als je ooit het genoegen hebt gehad om een Border Collie pup schapen te zien hoeden, dan weet je dat je naar een meester werkman aan het kijken bent, met zijn intense blik als hij de schapen nadert, zijn bijna intuïtieve reactie op het commando van de herder, en de vaardige manier waarop hij de schapen precies daarheen manoeuvreert waar de herder ze hebben wil. Het is ontzagwekkend. De Border Collie, een middelgrote hond van 30 tot 45 pond, bezit een schijnbaar bovennatuurlijke hoeveelheid energie en uithoudingsvermogen – een hardheid die werd ontwikkeld toen hij de hele dag in de heuvels en valleien van het ruige Schotse grensland moest werken, soms wel 50 mijl of meer per dag lopend. Als het op de ideale werkhond aankomt, wordt het niet veel beter dan de Border Collie pup wanneer hij goed getraind is. 

Persoonlijkheid 

De Border Collie pup is eenvoudigweg een dynamo. Zijn persoonlijkheid is karakteristiek alert, energiek, hardwerkend en slim. Hij leert snel – zo snel dat het soms moeilijk is om hem uitgedaagd te houden. Dit ras houdt ervan om bezig te zijn. Sterker nog, hij moet bezig zijn of hij verveelt zich, wat leidt tot vervelend gedrag, zoals blaffen, graven of achter auto’s aanzitten. Hij is geen hond om rustig op de veranda te liggen terwijl je aan een glas limonade nipt; hij gedijt op activiteit. Vergeet niet dat een border collie pup gefokt is om de hele dag te rennen en te werken bij het schapendrijven.

Gehoorzaamheid Border Collie pup

De Border Collie pup staat er ook om bekend dat hij zeer gevoelig is voor elke aanwijzing van zijn baas, van een fluitje tot een handgebaar tot een opgetrokken wenkbrauw. Natuurlijk is de Border Collie niet perfect. Hij kan een sterke geest hebben en onafhankelijk zijn, en zijn drang om te hoeden kan verkeerd gericht zijn. Als er geen schapen zijn, of als hij geen werk heeft, is hij geneigd om kinderen, auto’s of huisdieren op te jagen. Hij kan ook angstig of verlegen worden als hij als puppy niet goed gesocialiseerd wordt. Puppyklasjes en veel blootstelling aan verschillende mensen, plaatsen en dingen helpen de gevoelige Border Collie pup aan zelfvertrouwen.

Gezondheid Border Collie pup

Border Collie pups zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Border Collies zullen een of alle van deze ziektes krijgen, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn als je dit ras overweegt. Als je een Border Collie puppy koopt, zoek dan een goede fokker die je de gezondheidsuitslagen van beide ouders van jouw puppy kan laten zien. Gezondheidsverklaringen bewijzen dat de border collie pup getest is op en vrij is van een bepaalde aandoening.

border collie puppy

Verzorging Border Collie Pup

Hoewel de Border Collie pup een hond is met een groot aanpassingsvermogen, is hij het meest geschikt voor een omgeving die hem wat ruimte biedt: een huis in de stad met een veilig omheinde tuin, of een boerderij of ranch op het platteland. Omdat hij de neiging heeft om te hoeden en te jagen, moet hij worden beschermd tegen zijn niet-zo-heldere instinct om achter auto’s aan te gaan. Ongeacht de omgeving heeft hij elke dag veel mentale en fysieke stimulatie nodig, en hij heeft een eigenaar nodig die bereid en in staat is om dat te bieden. Dit kan een grote belasting zijn voor eigenaars die niet weten waar ze aan beginnen. Als je overweegt een Border Collie pup aan te schaffen, zorg er dan voor dat je hem een uitlaatklep kunt bieden voor zijn natuurlijke energie en heldere geest. 

Voeding Border Collie Pup

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een border collie pup is 1 tot 2 kopjes droogvoer van hoge kwaliteit per dag, verdeeld over twee maaltijden. Hoeveel jouw volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen, net als mensen, en ze hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voer nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer nodig heeft dan een hond die op de bank zit. De kwaliteit van het hondenvoer dat je koopt maakt ook een verschil – hoe beter het hondenvoer, hoe meer het uw Border Collie Puppy zal voeden en hoe minder je in de voerbak van uw hond hoeft te schudden. 

Vachtkleur en vachtverzorging puppy

Het Border Collie puppy of volwassen ras heeft twee vachtvariëteiten: ruw en glad. Beide zijn dubbele vachten, met een grovere bovenvacht en een zachte ondervacht. De ruige variëteit is van gemiddelde lengte met bevedering op de poten, borst en buik. De gladde variëteit is over de hele lengte kort, meestal grover van structuur dan de ruwe variëteit, en de bevedering is minimaal. Zijn vacht is meestal zwart met een witte bles op het gezicht, hals, voeten, poten, en staartpunt, met of zonder tan. Hij kan echter elke bicolor, tricolor, merle, of effen kleur zijn behalve wit. Genoeg keuze dus voor een Border Collie Puppy. 

Kinderen en andere huisdieren

De Border Collie pup is een goede gezinshond, mits hij goed wordt opgevoed en getraind als hij jong is. Hij schiet goed op met kinderen en andere huisdieren, hoewel zijn kudde-instinct ertoe kan leiden dat hij kinderen (vooral heel jonge kinderen) en dieren afsnauwt, opjaagt en afblaft als zijn kudde-instincten niet anders worden gestuurd. Zoals bij elk ras moet jouw kinderen altijd leren hoe ze honden moeten benaderen en aanraken, en moet je altijd toezicht houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om bijten of trekken aan oren of staart door een van beide partijen te voorkomen. Leer jouw kind nooit een hond te benaderen terwijl hij eet of slaapt, of te proberen het eten van de Border Collie Puppy af te pakken. Een hond, hoe vriendelijk ook, mag nooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. 

Waarom een border collie pup?

De keuze voor een Border Collie pup als huisdier kan afhangen van verschillende factoren en eigenschappen die deze honden aantrekkelijk maken voor bepaalde mensen. Hier zijn enkele redenen waarom mensen kiezen voor een Border Collie pup:

  1. Intelligentie: Border Collies staan bekend als een van de meest intelligente hondenrassen. Ze zijn snel te trainen en hebben een grote toewijding aan hun eigenaren.
  2. Energiek en actief: Border Collies zijn van nature zeer energieke en actieve honden. Ze gedijen goed bij fysieke en mentale uitdagingen, waardoor ze geschikt zijn voor actieve eigenaren die graag buiten zijn en bereid zijn tijd te besteden aan spelen, wandelen, en trainen.
  3. Werkethiek: Vanwege hun oorsprong als werkhonden op boerderijen, hebben Border Collies een sterke werkethiek. Ze zijn bereid om taken uit te voeren en zijn vaak zeer gehoorzaam.
  4. Gehoorzaamheid: Border Collies hebben de neiging snel nieuwe commando’s te leren en zijn over het algemeen gehoorzaam. Dit maakt ze geschikt voor gehoorzaamheidstraining en hondensporten.
  5. Veelzijdigheid: Deze honden zijn vaak veelzijdig en kunnen worden ingezet voor verschillende activiteiten, waaronder schapenhoeden, behendigheid, gehoorzaamheid, en zelfs als therapiehonden.
  6. Hechte band met eigenaren: Voolwassen border Collies en pups hebben de neiging om sterke banden te vormen met hun eigenaren. Ze kunnen toegewijde metgezellen zijn en genieten van interactie en betrokkenheid bij het gezinsleven.
  7. Sociaal en vriendelijk: Over het algemeen zijn Border Collies sociaal en vriendelijk. Met de juiste socialisatie kunnen ze goed omgaan met andere dieren en mensen.
  8. Mooie verschijning: Border Collies hebben vaak een aantrekkelijke vacht in verschillende kleuren en patronen. Hun alerte uitdrukking en atletische bouw maken ze visueel aantrekkelijk voor veel mensen.
  9. Uitdaging aan eigenaren: Voor mensen die genieten van uitdagingen en actieve betrokkenheid bij het leven van hun hond, kan een Border Collie pup een bevredigende keuze zijn vanwege de mentale stimulatie die ze nodig hebben.

Adviezen Border collie Pup

Afsluitend nog enkele tips om je te helpen bij de opvoeding en verzorging van je Border Collie pup:

Socialisatie: Begin zo vroeg mogelijk met de socialisatie van je pup. Laat hem wennen aan verschillende mensen, dieren, geluiden, en omgevingen. Dit helpt om een zelfverzekerde en goed aangepaste volwassen hond te krijgen.

Training en mentale stimulatie: Border Collies zijn extreem intelligent en hebben veel mentale stimulatie nodig. Leer ze commando’s, trucjes en denkspelletjes om hun geest actief te houden en verveling te voorkomen.

Gehoorzaamheidstraining: Begin met basisgehoorzaamheidstraining, zoals zit, liggen, komen en blijven. Border Collies pups zijn snelle leerlingen, maar consistente en positieve training is cruciaal.

Fysieke activiteit: Deze honden hebben veel energie en beweging nodig. Regelmatige wandelingen, actief spelen en zelfs activiteiten zoals behendigheid kunnen helpen om hun energie te kanaliseren.

Uitdagingen en puzzels: Bied puzzelspeelgoed aan en verstop traktaties om je border collie pup te helpen leren en zich te vermaken.

Aandacht: Besteed veel tijd aan interactie en knuffelen. Pups hechten sterk aan hun baasjes en hebben behoefte aan emotionele banden.

Socialisatie met andere honden: Laat je border collie pup ook kennismaken met andere honden. Dit helpt bij het ontwikkelen van goede sociale vaardigheden en gedrag.

Krattraining: Een bench of krat kan een veilige plek zijn voor je border collie pup en kan helpen bij zindelijkheidstraining en het voorkomen van kauwen op verboden voorwerpen wanneer je niet thuis bent.

Gezondheid en voeding: Zorg voor regelmatige dierenartscontroles, vaccinaties en ontworming. Kies een kwalitatief hoogwaardig hondenvoer dat geschikt is voor de leeftijd en grootte van je pup.

Geduld en positiviteit: Border Collies pups kunnen koppig zijn, maar geduld en positieve versterking zijn de sleutel tot succesvolle training en opvoeding.

Onthoud dat elke hond individueel is en dat het belangrijk is om de behoeften en persoonlijkheid van jouw Border collie pup te begrijpen en hierop in te spelen. Veel plezier met het opvoeden en genieten van je pup!

Opvoed- en trainingstips Border collie?

Meer informatie over het trainen, opvoeden en verzorgen van de Border Collie Puppy, kan je vinden in het handboek voor de Border Collie

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden