Border Collie omheining

Wanneer je jouw border collie in de tuin laat is een omheining een goed idee. Border Collies staan bekend als energieke snelheidsduivels. Ze vliegen door behendigheidsparcoursen en worden vaak boos op hun geleiders omdat ze het niet bijhouden. Als je een herdershond nodig hebt, kun je er geen betere krijgen dan een Border Collie. Maar hoe hoog kan deze hond springen? En is het waarschijnlijk dat een border collie over de omheining van jouw achtertuin springt? Een volwassen Collie kan gemakkelijk 40 centimeter sprongen maken in een behendigheidswedstrijd, tot anderhalve meter in een lange sprong en kan meer dan 2 meter hoogspringen vanuit stand. Dus een hoge omheining is voor een border collie wel nodig. 

Omheining kopen  – Hoe hoog kunnen Border Collies springen?

Als je een omheining wil kopen voor je Border Collie, is het belangrijk om te weten hoe hoog deze kan springen. Als een Border Collie 22  – 30 centimeter hoog is op de schouder en hij doet mee aan behendigheidswedstrijden dan springt hij 50 centimeter, afhankelijk van de plaats en het niveau van de wedstrijd. Van diezelfde Border Collie wordt verwacht dat hij tussen de 1 en anderhalve meter springt voor een verspringing. Maar wat is de maximale hoogte van een Border Collie? Sommige Border Collies kunnen wel drie meter springen bij het hoogspringen! Dat is behoorlijk hoog, zo’n hoge omheining is natuurlijk niet de bedoeling om jouw border collie in de tuin te houden. 

border collie omheining

Op welke leeftijd kunnen Border Collies beginnen met springen? 

Voor border collie pups is een lage omheining prima. Border Collie puppy’s mogen pas springen als ze geslachtsrijp zijn, ongeveer 18 maanden oud. Dit is omdat tot die tijd hun groeiplaten open staan. Groeiplaten zijn een deel van de botten van een puppy dat open is en groeit. Als er een verwonding optreedt of de groeiplaten worden verstoord, kunnen er ernstige problemen ontstaan. Als de groeischijven van een puppy beschadigd zijn, kan dat ervoor zorgen dat het bot stopt met groeien of minder groeit. Dit kan leiden tot ongelijke poten en een leven lang mogelijke pijn en scheefstand. 

Achtertuin omheining voor Border Collie 

Zoals je hierboven gelezen hebt kunnen border collies dus prima over een omheining springen. Het type omheining is niet zo belangrijk. Kettingnet zullen ze beklimmen, hout zullen ze over heen springen, onzichtbare kunnen ze negeren of reactief worden. Bovendien zijn Border Collies ook bereid om onder een omheining te graven. Dus, als er iets interessanter aan de andere kant van de omheining is, is het moeilijk om ze ervan te weerhouden te ontsnappen.