Border collie herplaatsing

Een border collie herplaatser kan ongelooflijk verwarrend zijn zonder club. Er zijn immers zoveel rassen en persoonlijkheden om uit te kiezen dat het bijna onmogelijk kan lijken om er één uit te kiezen. Hoewel het adopteren van een hond uit een asiel ongetwijfeld een goede daad is, kun je de beslissing een stuk gemakkelijker voor jezelf maken als je een specifiek ras in gedachten hebt. Voordat je een border collie van een asiel uit Nederland neemt is het goed je aan te melden bij een border collie club zodat je goed geïnformeerd bent over dit ras. Hieronder vind je een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een border collie herplaatser neemt. 

Border Collies zitten boordevol energie

Als je op zoek bent naar een atletische hond met een ongelooflijk uithoudingsvermogen en een ongelooflijke energie, dan is een Border Collie waarschijnlijk de perfecte herplaatsing voor je huis. Houd in gedachten dat regelmatige wandelingen een must zijn bij dit ras. Als je ze lange tijd opgesloten houdt in een kleine ruimte, kan dat leiden tot een overload aan energie, wat weer kan leiden tot negatief gedrag. Zorg ervoor dat jouw nieuwe vriend voldoende ruimte heeft om te rennen en wat van die brandstof kwijt te raken.

Ze zijn zeer intelligent

Border Collies zijn ongelooflijk slim en dit geldt natuurlijk ook voor border collie herplaatsers. Dit is zeker een ras dat je bezig wilt houden en bezighouden met stimulerende taken. Training is een perfecte manier om dit te bereiken. Border Collie’s staan erom bekend dat ze het leuk vinden om hun mensen te plezieren en ze staan er ook om bekend dat ze een sterke drang hebben om te werken. Dit gecombineerd met hun verbazingwekkende intelligentie maakt trainen eenvoudig en plezierig.

border collie herplaatsing

Let op je herplaatsing

Border collie herplaatsers kunnen gezondheidsklachten hebben. Honden zijn genetisch vrij gelijkaardig aan mensen, waardoor ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Over het algemeen is dit een ras dat vaak een lang en gezond leven leidt zonder gezondheidsproblemen. Toch bestaat de mogelijkheid dat jouw nieuwe pelsbaby een van de weinigen is die pech hebben. Hoewel er geen manier is om te zeggen of jouw Collie risico loopt of niet, kan je wel op bepaalde tekenen en symptomen letten. Belangrijke dingen om op te letten zijn slechte mobiliteit, slecht zicht, gehoorverlies en epileptische aanvallen bij border collie herplaatsers.

Kennelhoest

De aard van border collie herplaatsingen en de gevarieerde omgeving waaruit honden komen, betekent dat er van tijd tot tijd last is van kennelhoest. Sommige mensen maken zich zorgen over deze aandoening, maar over het algemeen heeft het weinig meer effect op een hond dan een gewone verkoudheid of griep bij ons. Kennelhoest of tracheobronchitis is een zeer besmettelijke ziekte bij honden die zich meestal voordoet als een ontsteking van de bovenste luchtwegen. Kennelhoest verspreidt zich via de lucht door besmette honden die hoesten en niezen. De ziekte kan ook worden verspreid door contact met besmette oppervlakken en door direct contact. Het is niet onbekend dat mensen het virus op kleding dragen en zich daardoor verspreiden. Het is zeer besmettelijk en komt meestal voor in omgevingen waar honden samenkomen, zoals kennels, hondenshows of trimsalons. Vraag hierna wanneer je een border collie herplaatser wilt kopen. 

Symptomen kennelhoest

De symptomen van border collie herplaatsers met kennelhoest kunnen pas na 3 tot 10 dagen na de blootstelling worden waargenomen. De symptomen kunnen bestaan uit een hard, droog gehijg/hoesten, recthing, niezen of snuiven, vooral als reactie op lichte druk op de luchtpijp of tijdens/na inspanning of opwinding. Het is niet ongewoon dat een hond die geen symptomen vertoont, binnen korte tijd na zijn herplaatsing begint te hoesten. De meeste goede dierenartsen zullen je vertellen dat er eigenlijk niets is dat je kunt doen om de ziekte te genezen. Over het algemeen duurt het een week, maar de ziekte kan tot een maand aanhouden. Het is goed om te weten of jouw herplaatsings border collie kennelhoest heeft voordat je hem mee naar huis neemt. 

Meer leren over de border collie?

Voor meer info over het opvoeden en verzorgen van dit ras raden we het handboek Border Collie Geheimen aan. 

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden