Border collie kleuren

Als je houdt van atletische honden met een ongelooflijke energie en een ongelooflijk uithoudingsvermogen, dan kan je niet de fout ingaan met een Border Collie. Ze hebben een halflange vacht, maar ze zijn verrassend gemakkelijk te verzorgen. De meest voorkomende Border Collie kleuren zijn black and white en tri-color (zwart, wit en tan). Andere veel voorkomende kleuren zijn rood (bruin of leverkleurig) en wit, en red tri (rood, wit en tan). Minder voorkomende Border Collie kleurvariaties zijn zadelpatroontjes (tricolor), en blauw. Puppy’s kunnen ook beschikbaar zijn in de kleuren red merle en blue merle, of Border Collie kleuren blue of grey, sable, en tan.

Verschillende Kleuren Border Collie

Honden verschillen nogal in grootte, lichaam en kleur, en wetenschappers zijn geïnteresseerd in waarom. Dus Border Collie kleur genetica is vrij uitgebreid bestudeerd. De kleuren van hondenvachten worden bepaald door chromosomen – DNA moleculen die het genetisch materiaal van een organisme bevatten. Binnen elk chromosoom bevinden zich verschillende loci. Deze vaste posities zijn waar de genen zich bevinden. Elk gen is een sequentie van DNA die een eigenschap bepaalt, zoals vachtkleur. Een chromosoom bevat ook allelen – variantgenen die de vachtkleur van bijvoorbeeld een border collie kunnen beïnvloeden – op elke loci. Een hond erft twee allelen voor elk gen, en de allelen coderen samen voor een bepaalde eigenschap.

Zwart 

Zwarte Border Collies kleuren worden vaak zwart-witte Border Collies genoemd. Verwar de witte tint echter niet met een vachtkleur, want het is slechts een markering. De vacht van deze Border Collie is overwegend zwart. Aan de andere kant hebben ze opvallende witte vlekken op hun staart, voeten, borst, nek en hoofd. Sommige fokkers beweren dat er effen zwarte Border Collies bestaan, maar ze zijn zeer zeldzaam. Wil je meer weten over de zwarte kleur border collie, of over het opvoeden en verzorgen van deze hond, klik dan hier!

border collie kleuren

Blauw 

De blauwe border collie kleur is een andere aantrekkelijke vachtkleur van dit ras. Deze vachtkleur ontstaat wanneer het gen dat de zwarte kleur beïnvloedt verdund wordt. Dus, deze Border Collies worden gezien met grijze of leisteen tint met blauwachtige ondertonen. Op het eerste gezicht zien Blue Border Collies er een keer zwart uit vanwege hun lichte en donkere aandeel. Terwijl ze geboren worden met een zwarte vacht, wordt de vacht lichter naar blauw of grijs na hun puppy stadium.

Blauw Merle 

Border Collie kunnen merle van kleur zijn door het dominante modificerende gen, waardoor er pigmentvlekken over hun hele lichaam te zien zijn. Ondertussen heeft de blue merle Border Collie een grijsachtige of witachtige kleur vacht met blauwachtige of zwartachtige vlekken en patches. Bovendien heeft de blue merle variant felgekleurde ogen en roze neuzen. Ze hebben vaak een grijze vacht en een witte borst met zwarte vlekken op hun staart, rug, gezicht en oren. Om deze vachtkleur te krijgen, moet een van de ouders een incompleet gen of een merle gen dragen. 

Brindle

Veel eigenaren gaan ervan uit dat gestroomde Border Collies een mix zijn, waardoor ze zeer omstreden zijn. Ze hebben een vachtpatroon dat er niet natuurlijk uitziet voor Border Colliers en denken dat ze die vachtkleur hebben gekregen door kruisingen. Deskundigen verklaarden echter dat gestroomde Border Collies raszuiver zijn. Ze hebben elke kleur als basis. Dan worden ze gezien met een donker tijgerpatroon voor een interessantere look.

Goud 

De Border Collies kleur met een gouden vacht zijn ook bekend als geel/tan of Australian Reds. Ze worden ook wel blond genoemd vanwege hun vachtkleur. Als het op hun genetica aankomt, bezitten ze een prachtige goudkleur als gevolg van een bepaalde verdunning in het pheomelanine van hun rode vacht, in standaard.

kleuren border collie

Lila 

Lilac Border Collie kleuren komen met chocolade en verdunde genen. Ze zien er bruin en blauw uit. Deze vachtkleur heeft vele namen, waaronder fawn, Isabella, en zilver. Hoe men het ook noemt, deze kleur is zonder twijfel prachtig. Lila kleur als basis komt met een aantal variaties, afhankelijk van de genen die ze bezitten. Zo kan er een lilac tricolor merle, lilac merle, en lilac tricolor zijn. Deze border collie vachtkleur is uniek omdat hij twee keer verdund is. Ten eerste worden ze verdund door het bb-gen, waarbij zwart in bruin verandert. Ten tweede worden ze verdund door het dd gen, waarbij zwart verandert in grijs of blauw.

Rood 

Border Collies met een rode vacht kleur zijn tot voor kort niet zo populair. Ze hebben weliswaar een unieke vachtkleur, maar ze worden nog steeds erkend. In andere landen is er discussie en verwarring over de officiële naam. In Groot-Brittannië, bijvoorbeeld, worden ze aangeduid als Aussie rood of goud/geel. De rode kleur in hun vacht is te wijten aan het recessieve gen. Er moeten twee exemplaren van het rode gen aanwezig zijn om een rode Border Collie te krijgen. Ze komen voor in verschillende roodtinten. Verwacht dus dat sommige heel licht zijn, waardoor ze crèmekleurig lijken, terwijl andere donker zijn. Voor meer informatie over kleuren, opvoeden en verzorging van de Border Collie, bekijk het handboek. Voor vragen over dit ras kan je altijd mailen naar info@bordercollieblog.nl. 

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden