Border collie met stamboom

In dit blog alles over de voordelen van een Border Collie met stamboom

De Border Collie is misschien wel de bekendste en meest bekwame werkende herdershond ras van allemaal, en een die nog steeds op grote schaal wordt gebruikt in werk rollen, alsmede het maken van een uitstekend huisdier voor actieve eigenaren. De Border Collie is ook een van de meest populaire hondenrassen en wordt gerangschikt op de 13e plaats uit een van de in totaal 244 verschillende hondenrassen en types te koop aangeboden in het afgelopen jaar. Dit betekent dat elk jaar, duizenden nieuwe Border Collie pups worden gefokt om te voldoen aan de wachtende vraag van kopers, en natuurlijk, iedereen heeft verschillende prioriteiten met betrekking tot welke eigenschappen zijn belangrijk voor hen in de uiteindelijke hond die ze kopen. Daarom is het zeker aan te raden een Border Collie te kopen met een stamboom. 

Wel of geen stamboom Border Collie

De keuze tussen een reu of een teef en de keuze tussen een puppy of een oudere Border Collie maken allemaal deel uit van het besluitvormingsproces. Een andere belangrijke vraag die onderweg aan de orde komt is of je specifiek een rashond wilt bezitten of dat de stamboom van de Border Collie die je koopt onbelangrijk is, of zelfs onwenselijk. Het Border Collie hondenras is heel interessant in termen van de verdeling tussen het aantal rashonden van het ras versus niet-rashonden in Nederland. Het komt voor veel hondenliefhebbers als een verrassing om te horen dat voor sommige hondenrassen, niet-stamboom vaak of zelfs talrijker zijn dan die van stambomen, en dit verschil is zeer acuut binnen de Border collie in het bijzonder.

border collie met stamboom

Waarom zijn er meer Border Collies zonder stamboom dan met stamboom?

Er is niet één reden waarom Border Collies zonder stamboom meer voorkomen dan Border Collies met stamboom, maar er zijn verschillende factoren die samen zorgen voor het grote verschil in aantallen.

Boerderij- en werkhonden

Ten eerste, hoewel de Border Collies van vandaag de dag meer als huishond dan als werkhond worden gehouden, is dit nog steeds een ras dat op grote schaal wordt gebruikt voor werkdoeleinden. Schapen drijvende boerderijcollies zijn een alomtegenwoordig beeld in de meeste plattelandsgemeenschappen. Als het gaat om het kiezen van honden voor werkdoeleinden, zijn hun capaciteiten, vaardigheden, trainbaarheid en uithoudingsvermogen allemaal van vitaal belang, en dit zijn het soort factoren op basis waarvan werkhond types worden beoordeeld. Het uiterlijk van een werkhond is niet relevant voor zijn capaciteiten (tenzij hun uiterlijk op een of andere manier deze capaciteiten in gevaar brengt of versterkt) en dus wordt er door de eigenaren van werkhonden meestal niet veel belang gehecht aan hoe nauw een werkende Border collie al dan niet aan zijn ras standaard voldoet. Border Collie pups zonder stamboom kopen zijn vaak goedkoper dan pups kopen met stamboom.

Border Collie met stamboom – Ras erkenning

Het ras van de Border Collie is een laatbloeier en dit heeft invloed op het aantal stamboom Border Collies. Het Border Collie ras zoals we dat vandaag de dag kennen heeft een zeer lange geschiedenis, die in de loop der tijd een aantal evoluties heeft doorgemaakt. Het Border Collie-ras is echter pas in 1971 door verschillende honden clubs officieel erkend, wat relatief laat is in de ontwikkeling van het ras. Dit weerspiegelt de uitdagingen van het vaststellen van een formeel ras standaard voor een hond die op dat moment veel meer als werkhond dan als huisdier werd gehouden en dus veel variatie in uiterlijk en eigenschappen vertoonde. Het is een feit dat de Border collie pas sinds enkele decennia in aanmerking komt voor registratie. Vele Border collie raslijnen bestaan al veel langer zonder dat stamboomregistratie een factor is. Dit draagt er aan toe bij dat minder fokkers prioriteit geven aan stamboom raslijnen dan vaak het geval is bij langer formeel gevestigde rassen.

Wat kopers zoeken in hun honden

Stamboom status is natuurlijk ook iets dat voor velen erg belangrijk is. De overgrote meerderheid van de mensen die in de markt zijn om een Border Collie te kopen, zijn op zoek naar een goed huisdier of een goede werkhond, in plaats van een hond om mee te doen aan hondenshows of een hond die wordt geleverd met een stamboom certificaat. Wat een persoon zoekt in de hond die hij kiest is natuurlijk zeer persoonlijk, en geen twee hondeneigenaren zullen je waarschijnlijk exact hetzelfde antwoord geven als ze ter plaatse worden gevraagd. Vaak zijn het de kleine dingen en de ongrijpbare zaken die een koper doen kiezen voor het ene nest of pup in plaats van het andere. Er zijn ook een heleboel belangrijke factoren om mee te wegen, zoals leeftijd, geslacht, temperament, en uiterlijk. Dit betekent weer dat zonder een goede reden om de voorkeur te geven aan een rashond die niet ook van toepassing is op het aanbod zonder stamboom, de stamboomstatus vaak niet eens een rol speelt. Natuurlijk zullen sommige Border Collie kopers vinden dat de juiste hond voor hen ook een stamboom heeft, maar voor de meesten is dit niet genoeg om een aankoopbeslissing op zich te laten doorwegen. Voor meer informatie over stambomen en het opvoeden en verzorgen van je Border Collie, klik hier

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden