Border collie karakter

In dit artikel alle benodigde informatie over het karakter van de Border Collie. Border collies zijn slimme honden met veel energie en een voorliefde voor hard werken. Dit werkras heeft een krachtige stootkracht in een compact lichaam (de meeste honden wegen maximaal 45 pond), maar hoe handelbaar hun grootte ook is, dat maakt ze niet per se geschikt voor het stadsleven. Vanwege hun intelligentie en extreme energie zullen border collies het gelukkigst zijn als ze samenleven met een zeer actieve eigenaar. Mogelijk een die op zoek is naar een nieuw dagelijks renmaatje. Leven op een boerderij of ranch, of meedoen aan een behendigheidsparcours past perfect bij ze. Als je op zoek bent naar een speelse, goedgemanierde hond, met een leuk karakter, dan is de border collie wellicht iets voor jou.

Persoonlijkheid / karakter border collie 

Border collies hebben het karakter van een werkhond. Ze zijn actieve, werkhonden die het best geschikt zijn voor het leven op het platteland. Als ze worden opgesloten zonder activiteit en gezelschap, kunnen deze honden ongelukkig en destructief worden. Het ras, ook de kortharige en Australische variant is zeer intelligent, leert snel en reageert goed op lof. Door hun kudde-instinct zijn ze beschermend ten opzichte van hun gezin en hun territorium en zijn ze uitstekende waakhonden. Ze zullen op de kinderen van het gezin passen. Hoewel ze goed kunnen opschieten met kinderen en andere huisdieren waarmee ze zijn grootgebracht, kunnen border colli’s een terughoudend karakter hebben.  Soms snauwen ze naar vreemden, die ze op de hielen zitten zoals ze naar schapen zouden knijpen als ze aan het hoeden waren.

border collie karakter

Temperament border collie 

Een border collie is een intelligente hond vol energie en een sterk karakter en verlangen om alles om haar heen te hoeden. Ze zal het gelukkigst zijn op een boerderij of ranch, waar ze veel ruimte heeft om de hele dag te rennen en zelfs tot taak kan worden aangezet. Dit geliefde ras kan ook een geweldig gezinshuisdier zijn voor de actieve eigenaar die bereid is zich dagelijks in te spannen om zijn hond uit te laten. Vandaag de dag zijn border collies misschien wel het meest bekend om hun behendigheid en vermogen om subtiele aanwijzingen te volgen in verschillende hondensporten. Dit leergierige ras leert snel en is een van de meest trainbare honden ter wereld. Ondanks hun interesse in het aanleren van gehoorzaamheid en trucjes, kunnen border collies sterk van geest en onafhankelijk zijn. Het vergt een geduldige, toegewijde eigenaar om het beste uit het border collie karakter te halen. 

Levensbehoeften

Border collies kunnen een hele kluif zijn en hebben dagelijks veel beweging en mentale stimulatie nodig wil je het beste uit het karakter halen. Hoewel ze gefokt zijn voor de open vlaktes van een boerderij of ranch, waar ze de hele dag kunnen rennen en naar hartelust kunnen hoeden, kunnen border collies zich aanpassen aan het stadsleven met een actieve eigenaar. Dit ras heeft veel beweging nodig. Dit geldt ook voor de kortharige en voor de Australische border collie. Minstens een uur inspannend spel per dag – en zal niet graag binnen opgesloten zitten. Een border collie die geen beweging krijgt en zich verveelt, zou kunnen protesteren door de vulling uit jouw kussens te halen. Border colli’s hebben een ondeugend karakter. 

Samenvatting Border collie karakter

Het karakter van de border collie kan samengevat worden in de volgende eigenschappen: 

 1. Intelligentie: Border Collies worden vaak beschouwd als een van de intelligentste hondenrassen. Ze leren snel en blinken uit in verschillende trainingsactiviteiten. Hun probleemoplossend vermogen is indrukwekkend.
 2. Energie: Deze honden zijn zeer energiek en hebben veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Ze gedijen goed wanneer ze taken krijgen, zoals hoeden, behendigheid of gehoorzaamheidstraining.
 3. Drijfveren voor hoeden: Border Collies werden oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee, en deze instincten zijn nog steeds erg sterk in het ras. Ze kunnen proberen andere dieren of zelfs mensen te hoeden, wat zowel vertederend als soms uitdagend kan zijn.
 4. Loyaliteit: Border Collies staan bekend om hun loyaliteit en hechting aan hun eigenaars. Ze vormen vaak sterke banden met hun families en kunnen erg beschermend zijn.
 5. Waakzaamheid: Ze zijn uiterst waakzaam en fungeren als uitstekende waakhonden. Ze zijn vaak zeer bewust van hun omgeving en kunnen snel reageren op veranderingen of mogelijke bedreigingen.
 6. Sociaal: Border Collies zijn doorgaans sociale honden die ervan genieten deel uit te maken van een gezin of een werkteam. Ze kunnen aanhankelijk zijn en staan in het karakter bekend om hun vriendelijke aard.
 7. Onafhankelijkheid: Hoewel ze graag gehoorzamen, kunnen Border Collies ook onafhankelijk denken. Ze volgen niet altijd blindelings bevelen op en kunnen een situatie beoordelen voordat ze reageren.
 8. Speelsheid: Deze honden hebben vaak een speelse en puppy-achtige uitstraling gedurende hun hele leven. Ze genieten van spelletjes, speelgoed en interactie met hun eigenaars.
 9. Behoefte aan mentale stimulatie: Border Collies gedijen op mentale uitdagingen. Ze hebben puzzels, interactief speelgoed en taken nodig die hun geest betrekken om verveling te voorkomen.
 10. Trainbaarheid: Hun hoge intelligentie en bereidheid om te leren maken Border Collies zeer trainbaar. Ze kunnen echter eigenwijs zijn, dus consistente training en positieve bekrachtigingsmethoden werken het beste.
 11. Gevoeligheid: Border Collies zijn vaak gevoelig voor de emoties van hun eigenaar. Ze kunnen in harmonie zijn met uw stemmingen en daar dienovereenkomstig op reageren.
 12. Bereidheid om te werken: Of het nu gaat om hoeden, hondensport of gehoorzaamheidswedstrijden, Border Collies houden ervan om een taak te hebben. Ze worden vaak gezien als uitblinkers in competitieve evenementen en werkrollen. 

Kortom, de border collie heeft een prachtig karakter. 

Samenleven met karakter border collie 

Border collies zijn extreem energieke honden en moeten de mogelijkheid hebben om veel beweging te krijgen. Ze vinden het heerlijk om te rennen. Ze hebben ook veel aandacht van hun baas nodig en een taak om te doen, of dat nu het hoeden van vee of het apporteren van een bal is. Ze moeten van jongs af aan goed gesocialiseerd worden om schuwheid tegenover vreemden te voorkomen. Daarnaast moeten ze gehoorzaamheidstraining krijgen. Dit kan helpen bij het voorkomen van knaaggedrag en de neiging om weg te rennen of achter auto’s aan te gaan. Het zit in het karakter van de Border collie om dit te doen dus let hierop. Wil je meer weten over het samenleven met de border collie of informatie over het opvoeden of verzorgen? Lees dan het handboek Border Collie Geheimen!

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden