Border Collie fokker

Voordat je overweegt een Border Collie te kopen bij een fokker, zou je als het enigszins mogelijk is, mensen ontmoeten en met hen praten die momenteel Border Collies bezitten. Je moet zo goed mogelijk geïnformeerd zijn over het ras. Als je besluit een border collie pup te nemen, zal je een fokker met een goede reputatie moeten vinden.  Hoewel het belangrijk is dat de hond raszuiver is, moet je onthouden dat er geen garanties zijn alleen omdat een bepaalde organisatie of vereniging de hond geregistreerd heeft. Registers verstrekken alleen documentatie op basis van wat de fokker hen vertelt.  Als consument moet je voorzichtig zijn. Border Collies zijn ontegenzeggelijk zeer intelligente en actieve honden.  Hoewel de mate van intensiteit varieert, kunnen mensen die niet aan het ras gewend zijn, ze als te energiek voor hun levensstijl beschouwen. In dit blog lees je alles over het vinden van een geschikte Border Collie Fokker

Vraag jezelf het volgende af, voor je naar de Border Collie fokker gaat

Voor je naar een fokker gaat voor een border collie, is het zaak om goed na te denken of deze hond bij jou past. De mensen die de meest tevreden border Collie-eigenaars zijn, zijn mensen die graag veel tijd doorbrengen met hun honden en die bereid en in staat zijn om de verbintenis aan te gaan om elke dag op de een of andere manier te bewegen en te trainen: die zeer actief zijn, die graag wandelen, joggen en of lange wandelingen maken met hun honden; die het niet erg vinden om te leven met een hond die nooit echt tot rust komt, zelfs niet in huis, zelfs niet na veel lichaamsbeweging, zelfs niet als zijn baasje moe is van een lange werkdag; en het allerbelangrijkste, die een echte taak hebben voor de honden om te doen, of dat nu een van de hondensporten is waar deze honden in uitblinken, of natuurlijk het hoeden van een kudde schapen. Past dit bij jou? Dan kan je contact opnemen met een border collie fokker?

border collie fokker

Werklijn Border Collie

Border Collies zijn een intens actief ras, vooral als ze jong zijn. Ze hebben ruimte nodig om te rennen en te verkennen door hun werklijn van vroeger. Hun sterke kudde-instinct leidt ertoe dat ze achter auto’s, fietsen en kinderen aanrennen.  Het is niet ongebruikelijk dat ze per ongeluk jonge kinderen omverrijden of een fietsend kind laten verongelukken.  Uit frustratie kunnen Border Collies zelfs rennende kinderen bijten.  Je vindt dat misschien niet erg, maar je bent aansprakelijk als jouw buurman dat wel erg vindt. Zoals je je wellicht kunt voorstellen, bouwen eigenaars een omheinde tuin om te voorkomen dat honden andere kattenkwaad uithalen of de weg oprennen en mogelijk gedood worden.

Gezondheid Border Collie bij fokker

Border Collies zijn niet immuun voor genetische problemen die alle honden teisteren, vraag hier naar tijdens het bezoek aan de Border Collie fokker. Heupdysplasie (HD) en genetische oogziekten komen vaker voor bij Border Colli’s in Nederland en België dan je denkt.  Op dit moment wordt aangeraden om fokdieren op deze problemen te laten onderzoeken voordat er met ze gefokt wordt. Een gerenommeerde dierenarts moet ze onderzoeken. Heupen worden beoordeeld op een schaal van nul tot vier, waarbij vier de slechtste is en een score van nul goed. Sta erop dat je de certificaten ziet. Honden hoeven niet duidelijk kreupel te zijn om deze aandoening te hebben en het door te geven aan hun nakomelingen. Certificaten worden alleen afgegeven voor honden ouder dan 2 jaar, dus jongere Border Collies zullen bij de fokker nog geen certificaat hebben.

Mogelijke ziektes Border Collie bij fokker

Border Collies kunnen lijden aan progressieve retinale atrofie (PRA) en collie eye anomalie (CEA), naast andere oogziekten. Alle kunnen zich op elk moment voordoen. Vraag dit ook aan de border collie fokker. Aangezien CEA aanvankelijk bij jonge pups kan voorkomen, is het een goed idee om het hele nest tussen de leeftijd van 6-10 weken te laten onderzoeken, aangezien dat het enige moment is waarop ze vrij kunnen worden verklaard. Honden die voor de fok worden gebruikt, moeten jaarlijks worden onderzocht door een gecertificeerd veterinair oogarts. Er is een groeiend probleem met epilepsie en andere epileptische aandoeningen bij Border Collies.  Helaas is de oorsprong van de ziekten niet altijd duidelijk en zal je op de eerlijkheid van de border collie fokker moeten vertrouwen wat betreft de vraag of er een erfelijk probleem in hun lijn voorkomt.  

fokker border collie

Verantwoordelijke, goede border collie fokker

Een verantwoordelijke en goede Border Collie fokker weet welke ziektes een hond kan hebben. Vraag naar allergieën, problemen met schouders of ellebogen, hartproblemen, spijsverteringsproblemen, en osteochondritis desicans (OCD), een ziekte die kreupelheid in de gewrichten van jonge honden veroorzaakt. Het is ook verstandig om te vragen naar de broers en zussen van de vader en de moeder en naar eventuele pups die zij hebben voortgebracht. Hoe meer honden er in een stamboom voorkomen die bekend staan als probleemloos, hoe groter de kans dat jouw puppy gezond zal zijn. Je moet in ieder geval proberen de vader en moeder te zien.  Als je vragen hebt die de Border Collie fokker niet kan beantwoorden, neem dan contact op met de plaatselijke dierenarts voor meer informatie.

Ontwormen en vaccinaties bij border collie fokker 

Puppy’s die een opgezwollen, ronde buik hebben, kunnen inwendige parasieten hebben en deze Border Collies zijn waarschijnlijk niet ingeënt of ontwormd door de fokker. Nederlandse en Belgische Border Collie fokkers moeten hun puppy’s controleren en zo nodig behandelen. De meeste dierenartsen raden aan dat puppy’s gevaccineerd worden om distemper en parvo te voorkomen. Dring aan op een inentingsbewijs bij de fokker. Wanneer de Border Collie fokker de puppy’s niet heeft ontwormd of ingeënt vraag of hij dit nog van plan is of dat jij zelf voor deze kosten op moet draaien.

Actieve puppy

Soms kunnen Border Collies slaperig zijn bij de fokker nadat ze net gegeten hebben, maar probeer een tijdstip af te spreken waarop ze wakker en speels zijn.  Met 6-8 weken moet de puppy gemakkelijk kunnen bewegen op sterke poten.  Vermijd puppy’s die vuil in hun ogen hebben of ogen met afscheiding.  Vermijd ook puppy’s met vuile oren (binnenkant) of oren die slecht ruiken. Controleer de binnenkant van hun lippen en verwacht een felroze kleur te zien. Bleekheid kan wijzen op parasieten.  Diarree in de kennel kan wijzen op ongezonde pups Hoewel elk van deze symptomen van behandelbare ziekten kunnen zijn, zijn het ook symptomen van een Border Collie fokker die niet verantwoordelijk is.

Heeft de puppy een gezond temperament?

Je moet op zoek gaan naar border collie puppy’s die goed aangepast en extravert zijn bij de fokker en in de kennel. Kijk naar kwispelende staarten en een speelse houding. Blijf uit de buurt van puppy’s die verlegen zijn tegenover mensen, bang zijn voor redelijke geluiden, of agressief grommen en snauwen naar mensen.  Het temperament van de ouders is meestal een goede indicator van wat het temperament van de puppy zal zijn. Hier kan je ook naar vragen tijdens een bezoek aan de Border Collie fokker. 

Meer informatie

Wanneer je denkt een goede fokker gevonden te hebben en een leuke Border Collie hebt uitgezocht is het tijd om je voor te bereiden op de komst van de hond. Hiervoor is een speciaal handboek gemaakt. Door hier te klikken word je doorverwezen naar het boek. In het boek vind je alle informatie die je nodig hebt om goed voor een Border Collie van de fokker te zorgen. Daarnaast vind je in het boek nog adviezen over het opvoeden, trainen en leven met de Border Collie. 

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden