Border Collie trui

De winter weerhoudt een Border Collie er niet van om plezier te maken maar het kan zijn dat het zo koud is dat jouw border collie een trui nodig heeft. Ik heb genoeg Collies gezien die vrolijk door de sneeuw sjokten, terwijl anderen met veel verve schapen en vee hoedden. Hoewel het ras niet is ontworpen om de meest barre winterse omstandigheden te doorstaan, kan de overgrote meerderheid een goede hoeveelheid tijd buiten doorbrengen. Border Collies kunnen dankzij hun vacht ijskoude temperaturen verdragen. Als je het nog niet wist, een Border Collie kan een halflange ruwe vacht hebben of een korte gladde vacht. Wanneer deze hond helemaal gezond is heeft hij vaak in de winter geen trui nodig maar er zijn gevallen waarin een border collie trui een goede oplossing en aanvulling is. 

border collie trui

Border Collie trui – Hoe koud is te koud 

Rond de –25 graden Celsius is de laagste temperatuur die Border Collies verdragen voordat ze een trui nodig hebben. Veel Border Collies kunnen bij deze temperatuur hun gewone routine blijven doen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook voor jouw hondje geldt. De waarheid is dat Border Collies niet dezelfde tolerantie hebben voor lage temperaturen. En hoe winterhard jouw collie ook is, als de temperatuur onder de –25 graden komt, moet je het buiten zijn van jouw hondje beperken. Dit is de laagste temperatuur wanneer de zon schijnt en het windstil is. Wanneer het stormt en regent is het goed om al rond het vriespunt een trui voor jou border collie aan te schaffen.

Verschillende koude tolerantie

In de regel hebben de vrije en buitenlevende boerenjongens een hogere koud tolerantie dan de verwende honden uit appartementen en buitenwijken. Maar afgezien van acclimatisatie kunnen ook de volgende factoren van invloed zijn op hoe een Border Collie het sneeuwweer verdraagt:

Border collie trui en Leeftijd 

Border Collie Puppy’s en oudere honden zullen altijd extra hulp nodig hebben door middel van een trui of een jas om de kou buiten de deur te houden. Oudere honden kunnen hun lichaamstemperatuur niet meer zo goed reguleren als tijdens hun jeugd. Toch raad ik niet aan om jouw hond in huis op te sluiten. Laat de Border Collie een trui dragen en breng hem in beweging – al is het maar 10 minuten rondlopen op het terras. Puppy’s hebben het daarentegen het snelst koud, omdat ze niet dezelfde lichaamswarmte produceren als volwassenen. Bovendien hebben ze nog niet hun volledige vacht om hen te beschermen. Hun blote buikjes en korte, stoppelige pootjes worden alleen maar tegen de besneeuwde grond geborsteld dus een border collie trui is dan wel nodig.

trui border collie

Border collie trui bij Ziekte

Chronische ziektes, zoals diabetes en nierziektes, maken het voor Border Collies moeilijk om hun lichaamstemperatuur te reguleren en hierdoor hebben border colli’s die ziek zijn eerder een trui nodig. Om problemen als gevolg van het weer te voorkomen, moet je te allen tijde voorzichtigheid in acht nemen, vooral als je jouw border collie meeneemt naar buiten. Nu de winter in volle gang is, kunnen ook atretische huisdieren het lopen nog moeilijker vinden. Een sterke daling van de temperatuur zorgt ervoor dat de spieren zich vernauwen, waardoor de druk op en de pijn in ontstoken gewrichten toenemen.

Border collie trui kopen

Bekijk hier de bestverkochte border collie truien op Bol.com.