Border collie dekreu

Een border collie dekreu is de overeenkomst en de handeling van het uitlenen of gebruiken van een specifieke dekreu zodat deze een vrouwelijke hond kan dekken en fokken. In ruil voor het sperma van de border collie dekreu wordt een geldbedrag ontvangen. Ook kan de de eerste keuze uit het nest worden afgesproken of iets dat tussen beide fokkers is overeengekomen. Honden dekreu contracten worden vaak gebruikt om de voorwaarden van een dergelijke fokkerij duidelijk vast te leggen.

Wat is een border collie dekreu?

In de wereld van de hondenfokkerij is een border collie dekreu een reu waarvan de eigenaar(s) ermee instemmen dat hij geschikt is om te fokken met een andere vrouwelijke hond. De vrouwelijke hond wordt in dit geval beschreven als een “moeder” en zij zal even geschikt moeten zijn om mee te fokken. Geschiktheid wordt meestal bepaald na een volledig gezondheidsonderzoek door een dierenarts – een geschikte hond zal in goede lichamelijke conditie verkeren en vrij zijn van ziekten of defecte genen. Beide partners moeten geselecteerd worden op hun geschiktheid voor het fokprogramma van de fokker. Een Border collie dekreu kan bewezen zijn, wat betekent dat hij ervaren is, of een nieuweling.

border collie dekreu

Een border collie dekreu of dienst

Het paringsproces tussen een Border collie dekreu en een moederdier (met als doel te fokken) staat bekend als dekdienst. De eigenaar van de dekreu zal optreden als een pleitbezorger voor hun vader (door middel van advertenties, netwerken op evenementen, enz.), waardoor eigenaars van moederdieren naar voren kunnen komen en hun interesse in de dekreu kenbaar kunnen maken. Beide partijen zullen verwachtingen hebben over wat zij uit deze ervaring willen halen. De eigenaar van het moederdier is meestal bezorgd over de gezondheid, de esthetiek en de genen van een dekreu met als doel pups voort te brengen met de gewenste kwaliteiten. De dekreueigenaar zal zich ook bezighouden met het selecteren van de meest complementaire moeder voor zijn bolder collie dekreu. 

Selecteren van de juiste Border collie 

Bij het selecteren van de juiste Border collie dekreu komt het aan op zorgvuldigheid. Een ethische fokker probeert rasverbetering te bereiken door het voortbrengen van gezonde, temperamentvol stabiele, evenwichtige, functionele exemplaren. Een fokker wil de mogelijkheid hebben om toekomstige toevoegingen aan zijn of haar lijn door te lichten om er zeker van te zijn dat aan het hoge niveau dat hij of zij nastreeft in het programma wordt voldaan. Het meten van de kwaliteiten van een potentiële vader border collie dekreu is van vitaal belang om de potentiële groep te verkleinen.

Contract border collie dekreu

Een dekcontract voor een Border collie dekreu wordt verstrekt door de dekreueigenaar – het is een schriftelijke overeenkomst die wordt ondertekend door de dekreu- en moedereigenaar(s). Het contract garandeert een succesvolle fokkerij en zorgt ervoor dat beide partijen die de overeenkomst aangaan hun deel van de overeenkomst nakomen, terwijl de gezondheid en het welzijn van de dekkater, de moeder en de nakomelingen worden beschermd. Het contract moet door elke eigenaar worden ondertekend en vermeldt duidelijk hun rechten op dekdienst.

Het recht om te fokken met een border collie dekreu omvat een aantal voorwaarden waaraan de dekreu-eigenaar moet voldoen. Zo moet de dekreu beschikken over de juiste veterinaire certificaten waaruit blijkt dat hij in uitstekende lichamelijke conditie verkeert, een negatieve brucellosetest heeft ondergaan en tot op heden is ingeënt. De eigenaar moet ook een stamboomdiagram van drie generaties kunnen overleggen, dat de eigenaar van het moederdier informatie geeft over de familiegeschiedenis van de kater.

dekrue border collie

Mislukte pogingen 

De eigenaars moeten ook afspreken hoelang de twee honden samen zullen blijven en hoeveel dekkingspogingen met de border collie dekreu gedurende deze tijd mogen worden ondernomen. Het is meestal de verantwoordelijkheid van de dekreu eigenaar om te zorgen voor het welzijn van de moeder gedurende de dekdienst. De eigenaar van de teef moet ook concrete zekerheid krijgen over wat er gebeurt als de teef niet drachtig wordt en of de reu beschikbaar zal zijn voor een tweede of zelfs een derde poging. Als de eigenaar van het moederdier de dekreu eigenaar binnen de juiste opzegtermijn in kennis stelt van het niet zwanger worden en de dekreu niet langer beschikbaar is, moet de eigenaar van het moederdier een andere geschikte border collie dekreu aangeboden krijgen. 

Meer leren over de border collie?

Als je meer wil leren over de border collie dekreu of over het opvoeden en verzorgen van deze hond, raden wij het Handboek aan voor de border collie. Hierin staat alle must have informatie over deze hond. 
border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden