Border Collie bruin

Border Collie kleuren zijn meestal zwart en wit, maar ze kunnen ook voorkomen in kleuren als blauw, grijs, rood of een bruine Border Collie. Dit grote kleurenspectrum geldt ook voor hun aftekeningen en mogelijke vachtpatronen. Ben je nieuwsgierig naar de kleuren van de Border Collie? Misschien wil je een Border Collie aanschaffen en wil je weten hoe hun vachten eruitzien. Bekend als een van de slimste honden die er zijn, komt de Border Collie uit het grensgebied tussen Schotland en Engeland. De Romeinse en Viking honden werden gekruist om werkhonden te produceren die het goed deden in de heuvelachtige, rotsachtige hooglanden van Schotland en Wales. Hier komen de verschillende kleuren zwarte, blauwe en bruine Border Colli’s vandaan. 

Hoe werkt de (bruine) vachtkleur van de Border Collie?

Voordat we het over de bruine border collie vacht gaan hebben is het goed om te weten hoe de vacht van de Border Collie werkt. De vacht van een Border Collie is dubbellaags, maar komt in twee types voor. De eerste is glad en kort, terwijl de ruwe vacht middelmatig lang is en bevedering heeft. Perfect voor hun werk als herder en hun liefde voor de buitenwereld, is het haar van de Border Collie ook weerbestendig. Het nadeel is dat ze niet hypoallergeen zijn, maar ze hoeven maar matig te worden verzorgd. De ras standaard voor deze hond erkent alle kleuren van de Borders en de mengeling van tinten, patronen en aftekeningen. Het komt zelden voor dat de Border Collie één effen kleur heeft, maar meestal zijn de Border Colli’s bruin met bicolor, tricolor, sable, met merle, tickled, of in gespikkelde patronen. Sommige van dit ras komen ook voor in seal, leisteen, en goud.

border collie bruin

Wist je dat?

De dubbel gelaagde vacht van de bruine Border Collie kan glad of ruw zijn. De gladde versie is kort, terwijl de ruige vacht halflang en veerachtig is. De vacht is weerbestendig en vereist een matige vachtverzorging. De Border Collie wordt gerekend tot de intelligentste honden ter wereld en kan een fijne metgezel zijn voor mensen die van het buitenleven houden en een actieve levensstijl hebben. Als je toevallig een Collie-fan bent, is de kans groot dat je al op de hoogte bent van zijn doordringende blik die hij behendig gebruikt om vee te hoeden. Behalve dat het een prachtige hond is, is de Border Collie ook zeer hardwerkend en een beetje een workaholic. De ras standaard staat alle kleuren of combinaties van kleuren en/of aftekeningen toe voor Border Collies. Deze omvatten effen, bicolor, tricolor, merle en sable, waarbij geen kleur of patroon de voorkeur heeft boven een andere. Dan nu dieper in op de bruine border collie. 

Border Collie bruin en wit

Een veel voorkomende kleurencombinatie van de border Collie is bruin en wit, maar anderen noemen het gewoon de bruine Border Collie. Het lijkt op het patroon van zwart-witte Borders, maar de tint kan variëren van licht- tot donkerbruin. Het wit is meestal te vinden bij de kraag en de borststreek, evenals aan de onderkant. Border Collies die deze bicolor hebben, hebben unieke ogen. Ze kunnen licht bruin tot midden bruin, goudgeel of groen zijn. Om een bruine Border Collie te krijgen, moeten zijn ouders beide een bruin gen hebben

Zwart, wit, bruine tri-Color Border Collie

Deze bruine Border Collie heeft de recessieve genen voor bruin, maar om een tri-color te krijgen, moeten beide ouders het tri-color gen en het chocolate gen hebben. Je zou dan een chocolate tri-color Border Collie vinden met bruin als basis, en dan copper en tan aftekeningen. Deze Border Collie wordt ook wel de zwart, wit, bruine Border Collie genoemd. 

Lilac Border Collie

De lilac tint is als de bruine Border collie kleur en witte kleur, maar hij heeft zowel de bruine als de verdunde genen, wat nodig is om deze tint te krijgen. Lilac is een unieke tint die soms wordt aangeduid als fawn of zilver. Eén ding is zeker, het is iets moois. Er zijn Border Collies die een lilac merle, lilac tricolor, en lilac tricolor merle hebben. Omdat deze bruine Border Collie kleur zeldzaam is, is het moeilijker om ermee te fokken.

Sable Border Collie

Sable Borders hebben een vacht die tan- of crèmekleurig is met donkere punten en behoort ook tot de bruine Border Colli’s. Denk eraan, sable is een soort aftekening, en die is soms zichtbaar op de vlekken van de hond. Sommige hebben zwarte wortels, en de punt is lichtbruin. Ook al is het officieel erkend als een kleur van de Border Collie, ze zijn vrij zeldzaam.

bruine border collie

Border Collie puppy kleuren veranderen

De bruine of andere kleuren en aftekeningen die we noemden zijn niet altijd zichtbaar bij border collie puppy’s. Als ze eenmaal volwassen zijn, dan wordt dat hun permanente vachtkleur. Sommige tinten en patronen kunnen bepalend zijn voor de gezondheid of het temperament van een puppy, zoals merle, maar niet allemaal. Maar in welke tint je ook geïnteresseerd bent bij het zoeken naar een pup, een legitieme fokker zal je essentiële documenten laten zien, zoals de medische gegevens van de ouders en hun nest. Er zijn zelfs fokkers die de tijd nemen om uit te leggen hoe de genetica van de Border Collie hun bijvoorbeeld bruine kleur beïnvloedt.

De gezondheid van de bruine Border Collie

Border Collies zijn over het algemeen redelijk gezond, ongeacht of de kleur bruin is of een andere. Ze hebben aanleg voor bepaalde aandoeningen zoals heupdysplasie, progressieve retinale atrofie en epilepsie. Alle collies kunnen risico lopen op een aandoening die Collie Eye Anomaly wordt genoemd. Hiervan is aangetoond dat er geen correlatie is met vachtkleuren. Maar er zijn wel gezondheidsproblemen verbonden aan bepaalde kleurpatronen. Bij Border Collies is merle een patroon waarbij donkere vlekken verschijnen op niet-witte kleurvlakken. Het merle gen wordt in verband gebracht met auditieve en visuele problemen die blindheid en doofheid kunnen veroorzaken. Ook kunnen sommige Border Collies gevoelig zijn voor bepaalde medicijnen, zoals ivermectine, als gevolg van een genetische deletiemutatie die MDR1 wordt genoemd.  Voor de bruine Border Collie zijn er dus geen extra gezondheidsrisico’s, die andere kleuren wel kunnen hebben. 

Alle Border Collie kleuren zijn mooi

Als je een bruine Border Collies wil zorg er dan voor dat je de normen volgt en de gezondheid van de hond in overweging neemt, niet alleen de kleur die je wilt hebben. Als je van plan bent een bruine Border Collie puppy te kopen, onderzoek dan alles over het ras, en zelfs de kleur van dat schattige hondje dat je mee naar huis hoopt te nemen. Bekijk bijvoorbeeld het boek over de border Collie. Met tonnen variaties in de Border Collies kleuren en aftekeningen, is het alsof je een heel palet aan verf kunt gebruiken.

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden