Border collie opvoeden

Of het nu de eerste keer is dat je een Border Collie puppy moet opvoeden of dat je al een hele tijd een houder bent, training zal altijd de verantwoordelijkheid van elke hondeneigenaar zijn. Als je een Border Collie gaat trainen, kan dat een grotere uitdaging zijn dan bij andere honden. Blijf lezen om meer te leren over Border Collie opvoed- en trainingstips en trucs om je te helpen een geweldig kameraadschap met jouw hond te hebben.

Border Collie opvoeden – temparement

Voordat we verder gaan met hoe je een Border kunt opvoeden en trainen, is het het beste als we interessante feiten over het ras bespreken. Het kennen van hun achtergrond, eigenschappen en karakteristieken zal ons helpen een beter perspectief te krijgen op hoe hen te leren. De Border Collie is een middelgrote hond die oorspronkelijk uit het Anglo-Scottische grensgebied komt. Ze werden gebruikt als helpende of werkhonden voor boeren om vee zoals schapen en runderen te hoeden en hadden geen moeite om in zware omstandigheden op boerderijen en ranches te leven. De Border Collie kreeg in de opvoeding alle skills mee om dit werk te kunnen doen. 

border collie opvoeden

Wanneer beginnen met het opvoeden van de Border Collie?

Wanneer start het opvoeden van de Border Collie? Als je je huidige gedragsproblemen wilt oplossen of als je van plan bent je Border Collie basistraining te geven, hoe vroeger, hoe beter. Hoop je je pup in te schrijven in een gehoorzaamheidsschool of puppy cursus? Dat kan tegen de tijd dat hij 12 weken oud is. Vraag eerst naar hun vereisten, want het kan zijn dat ze alleen puppy’s accepteren die al bepaalde vaccinaties hebben gehad. Voor degenen die hun Border puppy nieuwe trucjes of commando’s willen leren, kun je al met 3 tot 4 maanden beginnen. Wanneer je meer dan gehoorzaamheidstraining en het opvoeden van je Border Collie pup wilt doen is het het beste om te wachten met trainen tot dat ze 6 tot 8 maanden oud zijn. 

Belangrijke factoren in de opvoeding van de Border Collie

Het hebben van een zeer intelligent ras betekent dat ze relatief makkelijk op te voeden en te trainen zijn. Dat kan ook betekenen dat ze een sterke wil hebben. Zorg voor een stevige leiding in jouw huis vanaf het moment dat jouw hond jouw huis binnenstapt. Maak duidelijk dat de alfa-positie al door jou is ingenomen. Honden hebben een gevoel van hiërarchie nodig omdat het roedeldieren zijn. Het volgende is routine. Als werkras houden Borders ervan zich aan een schema te houden. Omdat ze constant gestimuleerd moeten worden, zowel lichamelijk als geestelijk, kijken ze er naar uit om elke dag een taak te doen. Zelfs als het af en toe een andere activiteit is, zolang ze maar weten dat ze regelmatig een taak uitvoeren. Dit is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van jouw Border Collie. 

Bench- en huistraining van een Border Collie

Elke hond, Border Collie of niet, moet zo snel mogelijk huisregels leren door opvoeding. Zelfs als ze nog maar een paar weken oud zijn, pikken Borders nieuwe informatie gemakkelijk op. Daarom is het een goed idee om jouw hond positieve gewoonten aan te leren nu hij nog jong is. Benches worden beschouwd als een hol of een thuis voor Border Collies. Het is waar ze slapen, eten en verblijven als ze wat persoonlijke ruimte willen. Het hoeft niet per se een kooi te zijn, en het kan zelfs een kleine kamer zijn. Benchtraining al onderdeel van de opvoeding helpt jou en jouw Border Collie in de gaten te houden en hem mee naar buiten te nemen wanneer hij moet plassen.

Opvoeden Border Collie – Zindelijkheidstraining 

Zindelijkheidstraining is belangrijk tijden de opvoeding van jouw Border Collie. Meestal plassen of poepen honden niet op dezelfde plek als waar ze slapen. Maar het is nog steeds van cruciaal belang dat u een schema aanhoudt bij het zindelijk maken. Dat geldt voor plas- en etenstijden. Ze gaan hand in hand, en uiteindelijk zal uw Border Collie eten en poepen op een consistente frequentie. Vergeet niet om je pup traktaties te geven wanneer hij zijn behoefte doet buiten of in de aangewezen ruimte. Dit betekent niet dat jouw Border pup het grootste deel van de tijd in de bench moet blijven. Opgesloten zitten in een bench heeft zijn nadelige effecten, wat soms kan leiden tot hyper of overenthousiast gedrag. Laat uw pup of hond alleen in de bench wanneer het tijd is om te slapen of wanneer je niet thuis bent. Zindelijksheidstraining is een belangrijk onderdeel in het opvoeden van jouw Border Collie. 

Gehoorzaamheidstraining voor Border Collies

Door deze vorm van opvoeding leert jouw Border Collie pup of hond hoe hij of zij de huisregels moet volgen, en hoe en wanneer hij of zij zich moet gedragen. Gehoorzaamheidstraining is een methode die eigenaren zal helpen gedragsproblemen en ongehoorzaamheid te voorkomen. Het is een van die dingen die je je pup zo vroeg mogelijk moet gaan leren. Het liefste wil je starten met gehoorzaamheidstraining tijdens de opvoeding van jouw Border Collie. 

opvoeden border collie

Border Collie trucjes en commando’s leren

Als je klaar bent met de opvoeding van jouw border Collie kan je verder gaan met commando’s en trucjes leren. Deze trainingstechniek is het deel dat het zelfvertrouwen van jouw Border Collie zal opbouwen en ervoor zal zorgen dat hij zich niet gaat vervelen. Zoals altijd, begin met de basis – zit, blijf, kom, hak, stop, laten we lopen. Als je er zeker van bent dat je hond deze commando’s al onder de knie heeft, ga dan verder met meer ingewikkelde commando’s zoals apporteren en koprollen. Breek het af voor jouw hond om het simpel en duidelijk te maken. Als je jouw hond bijvoorbeeld het commando “blijf” leert, houd hem dan in een zittende positie en laat hem niet gaan staan, tenzij u hem dat opdraagt. Blijf dit elke trainingssessie langer doen. Alle trucjes en commando’s zullen tijd en moeite kosten voordat uw Border Collie puppy ze leert. Alles moet ergens beginnen, en de basis leggen om gehoorzaam te zijn zodra je hond je huis binnenstapt is een goed begin.

Border Collie opvoeden – Socialisatie

Socialisatie is altijd een must tijdens de opvoeding van jouw Border Collie. Het speelt een grote rol voor uw hond om te weten hoe hij zich moet gedragen omringd door andere mensen en honden. Hoe meer u uw Border pup socialiseert, hoe enthousiaster en minder agressief. Als je jouw huisdier in jouw huis opgesloten houdt, zou hij moeite hebben met hoe te reageren als hij een ander geluid hoort, een bezoeker ziet of een ander huisdier. Wie wil er nu geen huisdier opvoeden dat aangenaam is om in de buurt te hebben? Sommige Borders die goed gesocialiseerd zijn tijdens de opvoeding presteren uitstekend als hulphond. Wil je meer weten over het verzorgen, trainen en opvoeden van de Border Collie? Bekijk dan dit boek over de geheimen van de Border Collie. 

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden