Border Collie hok

Als een hok groot genoeg is voor een middelgrote hond, zoals jouw border collie dan zou het logischerwijs ook geweldig moeten zijn voor een kleinere hond, zoals een teckel, toch? Niet noodzakelijkerwijs. Groter is niet per definitie beter als het op een hondenhok voor jouw Border Collie aankomt. Honden houden van genoeg ruimte om zich te bewegen, maar hebben niet noodzakelijkerwijs veel extra ruimte nodig. Hun instinct zegt dat ze een knus plekje moeten zoeken dat warm is, beschutting biedt tegen de elementen en veilig is voor roofdieren. Bovendien is het makkelijker voor jouw border collie om zijn eigen lichaamswarmte in het hok te houden als het niet te groot is.

border collie hok

Wat is de perfecte maat hondenhok voor jouw border collie?

De standaardmaat is dat jouw border collie in zijn hok kan staan, zich kan omdraaien en comfortabel kan liggen. Het deurtje moet aan de zijkant zitten, zodat wind, regen, sneeuw en zon niet in het huisje kunnen komen. De deur hoeft maar hoog genoeg te zijn voor de schouders van jouw border collie, hij zal waarschijnlijk instinctief bukken als hij toch naar binnen gaat. Zorg ervoor dat de deuropening van het border collie hok breed genoeg is voor jouw border collie op zijn breedste punt, maar niet veel breder.

Afmetingen hok border collie

Om een idee te krijgen van de afmetingen van het border collie hok, meet je eerst de hoogte van jouw border collie vanaf de grond tot aan de bovenkant van zijn kop (of oren, als ze rechtop staan) en vanaf de grond tot aan zijn schouder, zijn omtrek van links tot rechts op zijn breedste punt (waarschijnlijk zijn schouders), en zijn lengte van het puntje van zijn neus tot aan de basis van zijn staart. Er zijn verschillende formules voor de juiste maat. Maar als de hoogte en de lengte van het hok ongeveer 1 1/2 keer zo groot zijn als de afmetingen van jouw border collie, zou je goed moeten zitten. Iets minder mag ook, maar niet te veel groter dan dat. De breedte van het border collie hok moet ongeveer even groot zijn als de lengte van jouw hond (iets groter of kleiner mag ook).

Extra tips voor het Border Collie Hok

Veel fabrikanten van kant-en-klare hondenhokken geven rassensuggesties. Je kunt die als richtlijn gebruiken. Sommige fabrikanten geven richtlijnen op basis van gewicht. Gebruik dit niet als enige factor om te bepalen welk huis je moet kopen. Een korte, gedrongen hond als een bulldog kan evenveel wegen als een lange, lenige hond als jouw border collie, maar hun hokspecificaties zullen sterk verschillen. De vloer van het border collie hok moet twee of drie centimeter boven de grond liggen, vooral als het op aarde komt te staan. Dit zorgt er niet alleen voor dat het regenwater eronderdoor kan stromen, maar het vermindert ook de hoeveelheid vuil en insecten die in het border collie hok kunnen komen.