Border Collie tuigje

Halsband of tuigje voor jouw Border Collie? En welk type tuigje? Daar kom je achter in dit blog.

Hoewel het waar is dat de halsband essentieel is voor een puppy, is het in sommige gevallen niet perfect aangepast aan een Border Collie volwassene. In feite bevelen de meeste dierenartsen het gebruik van een tuigje aan voor volwassen Border Collies. Wanneer jouw Border Collie dan rustiger is, met de leeftijd of met een goede training, kan je het tuigje misschien vervangen. 

Waarom een tuigje voor jouw Border Collie?

Het is waar dat sommige Border Collies (vooral als ze jong en opgewonden zijn) de neiging hebben om tijdens wandelingen te veel aan de riem te trekken. Voor deze Border Collie kan het dragen van een halsband oncomfortabel of zelfs gevaarlijk zijn. Inderdaad, wanneer jouw Border Collie gaat trekken, zal de band hem snel wurgen, hem beletten te ademen en pijnlijk zijn in de keel, vooral als de wandeling lang is. Dat is zeker de reden waarom honden- en dierenartsen speciaal voor deze Border Collies het tuigje aanraden. Bovendien heb je met een tuigje meer controle over de Border Collie dan met een riem. Je hebt meer invloed op de richting die uw hond naartoe wil nemen. Op deze manier kan je hem beter aansturen. Voor deze Border Collies, die te veel trekken, is het daarom noodzakelijk om de voorkeur te geven aan het gebruik van een tuigje dat voor hen volkomen veilig en veel comfortabeler is. 

border collie tuig

Welk Border Collie tuigje?

Afgezien van de esthetische kant, zal een goed tuigje voor jouw Border Collie een tuigje zijn dat comfortabel zit en prettig is om te dragen voor jouw hond natuurlijk, dat niet te snel slijt en lang meegaat, dat voornamelijk gemaakt van nylon voor een betere weerstand, dat uitgerust met betrouwbare en veilige sluitingen en perfect aangepast aan de grootte van jouw Border Collie. Bekijk hier eens hoeveel verschillende soorten en maten Border Collie tuigjes te vinden zijn op Bol.com, zo zie je door de bomen het bos niet meer. 

De verschillende tuigjes

Er zijn 3 hoofdcategorieën Border Collie tuigjes die worden herkend aan hun vorm. De Y-vormige tuigen die een Y vormen op de borst van de hond, De H die een H vormen op de rug van de Border Collie (gezien vanaf de zijkant van de Border Collie) en de T-vormige tuigen die een T vormen op de schouder van de Border Collie en die te zien zijn wanneer het hoofd wordt gekanteld.

H-vormig tuig voor Border Collie

Dit is het meest voorkomende type Border Collie tuigje. Het is perfect voor alledaagse kleine wandelingen. Dit klassieke tuigje is een goede keuze omdat het jouw Border Collie goed past. Je moet er alleen voor zorgen dat je het goed instelt, want het kan worden verwijderd als jouw Border Collie hard en plotseling trekt.

Het T-vormige tuigje voor Border Collie

Dit type tuig is het meest geschikt voor lange wandelingen waarbij jouw Border Collie kan rennen en bewegen. Het is ook een goede keuze voor honden die een gehandicapt persoon moeten helpen. Het zal inderdaad comfortabeler zijn omdat het jouw hond een totale vrijheid geeft zonder zijn bewegingen te belemmeren. Bovendien is het gemakkelijker aan te doen dan andere H-, Y- of X-tuigen. De meeste hebben een handvat bovenaan het Border Collie tuigje om de Border Collie tot stilstand te brengen of om hem over een obstakel te helpen.