Border Collie kruising

In dit blog alles over de verschillende Border Collie kruisingen. Eerst gaan we wat dieper in op de standaard collie.

De Border Collie, een workaholic in hart en nieren, werd speciaal gefokt en gebruikt om vee te hoeden. En ze doet het met zoveel ijver! Maar wees gewaarschuwd – zonder schapen om te hoeden, zal ze veel energie hebben. De Border Collie is zeer intelligent en loyaal. Hun onstuimige geest en mooie kleur maakt ze heel populair, en als gevolg daarvan zijn er veel geweldige kruisingen ontstaan door het beste van de Border Collie te combineren met andere liefdevolle hondenrassen. De Border Collie is, naast zeer intelligent, ook een intens loyaal ras. Door de Border Collie te combineren en kruisen met andere innemende hondenrassen, zijn de pups van gemengde rassen verrukkelijk. Door hun energieke karakter en prachtige vachtkleuren zijn Border Collie’s zeker een populaire hond om te kruisen.

De Border Collie zonder kruising

Oorspronkelijk is de Border Collie zonder kruising bekend als de Schotse herdershond, is dit ras ontstaan rond de grensstreek tussen Northumberland en Schotland. De Border Collie hond is een workaholic, gebruikt voor het controleren en hoeden van schapen. Tijdens het werk zal de hond neerhurken en het vee lijken te hypnotiseren met zijn doordringende blik. De Border Collie zonder kruising heeft een groot uithoudingsvermogen en een tomeloze energie, is ook zeer intelligent en gemakkelijk te trainen.

border collie kruisingen

Persoonlijkheid van een Border Collie zonder kruising

De Border Collie zonder kruising is een van de meest populaire rassen in het Verenigd Koninkrijk. Hij staat bekend om zijn energieke persoonlijkheid en mooie uiterlijk. Dit ras heeft een actieve eigenaar nodig die hem zowel lichamelijk als geestelijk stimuleert. De Border Collie is namelijk erg slim en superactief, en kan zich snel vervelen, wat kan resulteren in slecht gedrag. De Border Collie is een geweldig gezinshuisdier, en kan het heel goed vinden met kinderen. Hij zal echter wel een vroege socialisatie en training nodig hebben, want zijn herdersinstinct kan ertoe leiden dat hij kinderen en andere huisdieren gaat afsnauwen, opjagen of afblaffen.

Er zijn een aantal veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Border Collie zonder kruising. 

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Border Collie

De Border Collie zonder kruising is over het algemeen een gezonde hond, maar net als alle andere rassen, zijn ze vatbaar voor gezondheidsproblemen zoals: 

  • Heupdysplasie 
  • Progressieve Retinale Atrofie
  • Epilepsie
  • Collie oogafwijking
  • Allergieën

Training van een Border Collie kruising 

Om te beginnen moet, vanwege de hoge intelligentie van de Border Collie, al op jonge leeftijd met de training worden begonnen en dit is bij de meeste Border Collie kruising net zo. Deze honden worden getraind om achter kuddes aan te rennen, snel rennend in de Schotse bergen. Een Border Collie die niet voldoende beweging krijgt om aan zijn eisen te voldoen, zal vrijwel zeker angstig en onrustig worden. Voldoende dagelijkse beweging wordt aanbevolen voor de meeste gekruiste Border Collies.

Populaire Border Collie kruisingen

De fysieke kenmerken en persoonlijkheid die naar voren komen als je een Border Collie met een andere hond kruist, zullen afhangen van het uiterlijk en karakter van beide ouderrassen. Bij het kiezen van een hond van een gemengd ras, is het belangrijk om de kenmerken en kwaliteiten van elk van de ouderhonden te begrijpen. Als resultaat van dit onderzoek kan je een veel beter inzicht hebben in de gekruiste Border Collie eigenschappen en gedragingen.

Border collie kruising – De Border Jack

De Border Jack is een kruising tussen een Border Collie en een Jack Russell terriër. De volwassen hond bereikt een gemiddelde grootte, met een hoogte tussen 16 en 22 inch, en een gewicht van 22 tot 32 pond. Een Border Jack heeft meestal de typische lichaamsvorm van een Jack Russell met een smalle borst en lichaam. Hij heeft een ruwe, korte vacht, een klein hoofd en oren die naar voren hangen. Populaire raskleuren zijn merle, bruin en wit, bruin, gestroomd, wit, zwart en wit en zwart. De Jack Russell is ook een actief ras, daarom zal de kruising Border Jack zeer actief zijn en een enorme hoeveelheid beweging nodig hebben om zich voldaan te voelen.

Border collie kruising – De Border Collie Pit

De Border Collie Pit is het resultaat van een Border Collie kruising met een Pitbull. Aangezien de twee honden niet al te verschillend zijn in grootte, zullen de kruisingen niet al te verschillend zijn. Volwassen honden zijn tussen de 17 en 23 centimeter hoog en wegen tussen de 30 en 65 pond. Hun uiterlijk is iets gedrongener dan dat van een collie en ze hebben een breder gezicht. De Border Collie Pit kruising is uiterst vriendelijk en zal graag plezier hebben met zijn eigenaar.

kruising border collie

Border collie kruising – De Borderdoodle

Deze pluizige pups zijn een kruising tussen een poedel en een Border Collie. Je kunt verwachten dat je volwassen hond tussen de 30 en 60 pond wordt en tussen de 15 en 22 centimeter hoog. De vacht van deze hond zal waarschijnlijk golvend, krullend en van gemiddelde lengte zijn. Het verharen is afhankelijk van de genen van de ouderhond. De Borderdoole kruising is zeer intelligent en energiek en ze hebben veel beweging nodig en ze moeten ook geestelijk gestimuleerd worden om te voorkomen dat ze zich vervelen.

Border collie kruising – De Borador

Deze goed uitziende hond is een kruising tussen een Border Collie en een Labrador. Deze hybride mix hond zal vrij vaak verharen. Met een verwachte levensduur van maximaal 15 jaar, is de Borador zeker een gezonde hond. De Labrador ouder moet worden gecontroleerd op eventuele gewrichtsproblemen die vrij gebruikelijk zijn bij dit ras. Een Borador kruising, net als zijn ouders, zal uitgebreide, dagelijkse beweging nodig hebben om zijn conditie op peil te houden.

Border collie kruising – De Border Point

De Border Point is een kruising tussen een Border Collie en een Duitse korthaar Pointer. Zijn vachtkleur kan fawn, lever, wit of zwart zijn. De vacht zal vrij zacht aanvoelen en kort of halflang zijn. Als de overheersende genen in het voordeel van de Pointer zijn, kan het nageslacht iets groter zijn dan een gemiddelde Collie. De Border Point is zeer energiek en zal minstens 1 uur per dag intensieve lichaamsbeweging nodig hebben. Deze Border Collie Kruising is zeer aanhankelijk en zal graag met je knuffelen.

Border collie kruising – De Bodacion

Wie zou deze onwaarschijnlijke kruising tussen een Border Collie en een Dalmatiër kunnen raden? Afhankelijk van op welke ouder de pups lijken, is de normale lichaamsbouw van een Bodacion middelgroot met een lengte van ongeveer 18 tot 20 centimeter. Hij heeft grote, flaporen en een klein hoofd met verschillende kleurschakeringen van zilver, bruin, wit en natuurlijk met de beroemde vlekken van de Dalmatische Hond. De Bodacion kruising is zeer beschermend en onafhankelijk. Hij brengt graag tijd alleen door. Het is echter een zeer actieve hond en zal dagelijks veel beweging nodig hebben.

Meer Border Collie Kruisingen? 

Er zijn natuurlijk nog andere wonderbaarlijke kruisingen mogelijk wanneer een Border Collie als één van de ouders wordt gebruikt. Border Collie kruising puppy’s hebben verschillende persoonlijkheden en zijn er in verschillende maten en kleuren.  Door een mix puppy te kiezen, krijg je meer dan waarschijnlijk kenmerken van beide ouders. Elke druppel Border Collie DNA in jouw pup heeft de capaciteit om een energieke pup voort te brengen, die ook zeer intelligent is. Voor meer informatie over Border Collie kruisingen en andere informatie over de Border Collie raden we het Border Collie Handboek aan. 

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden