Border Collie jasje

Nu de wintermaanden naderen, is het een goed idee om te weten hoe goed jouw border collie tegen koud weer kan en of je jouw border collie misschien een jasje moet kopen. Hoewel de meeste collies een dubbele vacht hebben, zijn er belangrijke dingen die eigenaren van tevoren moeten weten om hun collie veilig te houden. Border collies kunnen goed tegen koud weer, maar moeten er niet buiten in leven. Weersomstandigheden hebben een grotere invloed dan de algehele temperatuur. Zelfs bij zeer lage temperaturen zoals -25°, kunnen gezonde volwassen collies nog steeds bewegen als er geen wind of regen is en het zonnig is. Wanneer het regent is een border collie jasje juist wel snel nodig.

Border Collies jasje en kou?

Het is belangrijk om te weten dat het niet alleen gaat om wat het kwik aangeeft wat betreft een jasje voor jouw border collie. Als de temperatuur buiten -25°C is maar er is geen wind en het is droog en zonnig, dan is dat een heel andere situatie dan wanneer er wel wind is. Het gaat meer om de weersomstandigheden dan om de werkelijke temperatuur. Als het winderig en regenachtig is, is zelfs 5 graden Celsius waarschijnlijk te koud om naar buiten te gaan. Maar als het droog en zonnig is en er is geen wind, dan is deze temperatuur prima en hoeft jouw border collie geen jasje. 

border collie jasje

Precieze temperatuur

Helaas is het moeilijk om een specifiek getal te geven voor wanneer je echt een jasje voor jouw border collie moet hebben, omdat er veel verschillende factoren meespelen, zoals wind en regen. In Nederland is het op een koude dag 0°C. Als je dat combineert met wind en vocht, voelt het ineens een stuk kouder aan en moet een collie waarschijnlijk niet naar buiten gaan. Als jouw collie als kwetsbaar wordt beschouwd, verandert het advies. Kwetsbaar betekent in dit geval een collie die op leeftijd is, nog een puppy is, of jouw collie bestaande gezondheidsproblemen heeft. In deze gevallen wordt geadviseerd koud weer helemaal te vermijden. Ieders situatie is anders, dus er is niet één antwoord dat voor iedereen past. Het beste is om je gezond verstand te gebruiken en op je gevoel af te gaan en tijdig een jasje voor jouw border collie te gebruiken.

Heeft een Border Collie een winterjas nodig?

Er zijn veel accessoires om onze harige vrienden te helpen in koude klimaten, zoals winterjasjes voor de border collie. Of je collie een winterjas nodig heeft, hangt van een aantal dingen af. Als jouw collie ouder wordt, is het normaal dat haar vacht dunner wordt en dat haar immuunsysteem niet meer zo sterk is als vroeger. Een wintervacht kan precies zijn wat jouw senior collie nodig heeft. Maar als je collie van middelbare leeftijd is, in volle gezondheid verkeert en je winters niet bijzonder koud zijn, dan is een winterjas misschien overbodig. Voor kortharige honden is dat heel eenvoudig te zeggen, maar het is niet zo duidelijk als we het over een dik dubbelharig ras hebben. Een van de voordelen van border collie jasjes is dat de kwalitatief goede exemplaren waterdicht zijn, dit zou zeker ideaal zijn voor elke collie die in een koud en nat land woont.