Border collie blue merle

De Blue merle Border Collies zijn enkele van de meest unieke honden van welk ras dan ook. Ze staan bekend om hun lange snuit, prachtige vacht, en hun superieure intelligentie, waardoor ze tot de meest trainbare honden van allemaal behoren. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor het hoeden en hebben een grote behoefte om bezig en actief te blijven. Ze houden ervan om te werken en taken te doen te hebben, anders gaan ze zich erg vervelen. Dit ras wordt vaak aangetroffen in wedstrijden van verschillende aard, van intelligentie en gehoorzaamheid, tot hindernissen en nog veel meer. Border Collies zijn er in een scala van vachtkleuren en -mengsels. Ongetwijfeld een van de mooiste, is de Blue Merle Border Collie

Wat is een blue merle Border Collie?

De blue merle Border Collie is een slimme herdershond met eeuwenoude wortels. Hij heeft dezelfde ongelooflijke werkethiek, intelligentie en energie als elke andere gekleurde Border Collie. Blue merle is eigenlijk een van de zeldzaamste Border Collie vachtkleuren. Deze vachtkleur kan alleen geproduceerd worden bij puppies door honden die het dominante merle gen dragen. Maar dit kan ook problemen opleveren voor onze honden! Dus, hoe weet je of de blue merle Border Collie geschikt is voor jou? Laten we eens kijken of de kleur van zijn vacht invloed heeft op zijn temperament, gezondheid en algemene vitaliteit.

border collie blue merle

Hoe ziet een Blue Merle border collie eruit?

De blue merle Border Collie, in het bijzonder, heeft een witte borst met grijze of “blauw”-getinte vacht. Deze laatste omvat donkere vlekken langs zijn rug, staart, gezicht en oren. Ze kunnen blauwe ogen hebben, bruine ogen, of één blauw oog en één bruinoog. Gewoonlijk hebben ze lange staarten en korte oren die rechtop kunnen staan of naar voren kunnen hangen, afhankelijk van hun humeur. Ze komen voor in twee vachttypes: ruw en glad. Ze zijn ongeveer 30 tot 40 centimeter groot en wegen tussen de 30 en 55 pond. Fokkers vragen vaak meer voor de blue merle Border Collie.

Blue Merle Border Collie Genetica

Genetica is een lastig iets, en nog lastiger als we het hebben over de blue merle Border Collie. Dit komt omdat, hoewel het merle gen als dominant wordt beschouwd, het eigenlijk vrij zeldzaam is bij Border Collie rassen. Toch, zoals dierenarts Lynn Buzhardt aangeeft, is de kleur van de vacht van elke hond het resultaat van twee basiskleuren, waarvan wordt aangenomen dat ze rood en zwart zijn. De kleur van de vacht van een hond hangt af van deze basiskleuren, en de dominante en resistente genen die de hond van zijn ouders erft. Wist je dat alleen een merle ouderhond een merle nest kan voortbrengen? Echter, alleen omdat de merle ouderhond merle is en dus het gen draagt, is het nog geen garantie dat er een merle puppy geboren zal worden. Misschien kun je er toevallig een tegenkomen. Maar de belangrijkste manier om een blue merle Border Collie pup te bemachtigen is via een fokker die deze zeldzame kleurencombinatie doelgericht fokt.

Blue Merle Border Collie Gezondheid

Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn met het kopen van een blue merle Border Collie, of welke hond dan ook met het merle gen. De reden waarom is heel interessant. Helaas hebben sommige studies ontdekt dat bepaalde genen die leiden tot lichtere vachtkleuren ook kunnen leiden tot aangeboren doofheid bij honden. Studies hebben aangetoond dat de aangeboren doofheid bij Border Collie honden hoger is wanneer de hond een merle vacht, een witte kop of blauwe ogen heeft. Natuurlijk kunnen alle honden vatbaar zijn voor genetische gezondheidsproblemen buiten die welke correleren met vachtkleur. 

Samen met aangeboren doofheid, kan de blue merle Border Collie vatbaar zijn voor:

  • Heupdysplasie
  • Progressieve nieratrofie
  • Epilepsie
  • Collie oogafwijking
  • Neuronale ceroïde lipofuscinose
  • Opgesloten neutrofielen syndroom.

Blue Merle Border Collie Temperament

Hoewel de Blue Merle er misschien een beetje on-traditioneel uitziet in vergelijking met de Lassie versie van de Border Collie, zijn ze nog steeds dezelfde basishond in alle aspecten waarvoor je een Border Collie zou willen hebben. Ze zijn lief, liefdevol, zeer intelligent, atletisch, en maken geweldige familie huisdieren. Hoewel Borders verliefd worden op hun baasjes en familie en altijd een goedaardige hond zullen blijken te zijn, kunnen ze, als ze niet goed gesocialiseerd worden, afstandelijk zijn tegenover vreemden en andere dieren. Omdat ze een hond van grotere afmetingen zijn, is het belangrijk dat ze getraind en gesocialiseerd worden, zodat het goed opgevoede volwassen honden worden.

blue merle border collie

Intelligentie blue merle border collie

De Border collie blue merle is slim. Dit is een ras dat superintelligent is en het beste is voor ervaren hondeneigenaren. Hoewel de Border Collie graag wil behagen en gemakkelijk te trainen is, kan hij een eigen willetje hebben en vindt hij het leuk om je te slim af te zijn als je niet oppast. De Border Collie is een vriendelijke hond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. Hij is nog steeds een herdershond en kan vatbaar zijn voor kudde-instincten. Dit betekent dat kinderen en kleinere huisdieren in huis dagelijks kunnen worden opgejaagd door de blue merle Border Collie. 

Training van een Blue Merle Border Collie

Het goede nieuws is dat training in een vroeg stadium kan helpen om dit enigszins vervelende gedrag van de blue merle Border collie in de kiem te smoren. Maar hoe houd je een Border Collie gelukkig en gezond? Over het algemeen zijn Border Collies zeer energiek en erg slim. Ze hebben veel consequente training en beweging nodig om ze bezig te houden. Wil je meer weten over training van de blue merle Border Collie? Bekijk dan dit boek over de geheimen in het opvoeden, verzorgen en trainen van de Border Collie.

Tricolor

Tricolors zijn heel gewoon onder Border Collies. Ze komen voor in alle effen kleuren – zwart, chocolate, rood, blauw, lilac, enz., en worden gecombineerd met tan en wit, waardoor ze driekleurig worden. Men kan zelfs merle-patroon tricolors vinden. Hier afgebeeld zijn de zwarte driekleur (boven) en de rode driekleur (onder).

Geschikte fokkers vinden voor een blue merle Border Collie

Als je van plan bent een blue merle Border Collie via een fokker te kopen, houd er dan rekening mee dat de meeste verantwoordelijke fokkers hun nesten screenen. Zij zullen je gezondheidscertificaten kunnen overhandigen voordat je met de pup vertrekt. Echter, als je de blue merle Border Collie redt en niet zeker bent van zijn gezondheid, laat hem dan zelf op zijn gezondheid testen. Omdat elk type merle een verschil is in de manier waarop de traditionele Border eruitziet, zullen veel fokkers proberen meer te vragen voor een Blue Merle dan voor een typische Border Collie. Soms zelfs veel meer. Hoewel het een genetisch verschil is in de afstamming van de Blue Merle, zou je geen exorbitante adoptiekosten moeten betalen, en zou je misschien een andere fokker moeten zoeken.

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden