Border Collie korthaar

Als je de gelukkige eigenaar bent van een kortharige border collie, ken je alle voordelen van zo’n onderhoudsarme hond. Terwijl langharige rassen dagelijks geborsteld en regelmatig geknipt moeten worden, hebben kortharige collies weinig aandacht van jouw kant nodig. Ongeacht de lengte van hun haar, hebben deze honden een dikke en glanzende vacht. De border collies met kort haar hebben een glanzender uiterlijk, maar wat bevederd haar op hun lendenen, voorpoten, en borst, terwijl de rest van hun lichaam glad is. Jouw kortharige border collie moet ongeveer eens in de 3 maanden getrimd worden. Je moet aandacht besteden aan het overtollige korte border collie haar op zijn poten en spronggewrichten.

Border Collies met kort haar

Wanneer je met jouw kortharige border collie naar de trimsalon gaat, krijg je waarschijnlijk een aanbod om de hond te borstelen en in bad te doen. De vacht wordt lichtjes in vorm gebracht, maar een toeschouwer zal het verschil nauwelijks opmerken. Omdat het korte haar van de border collie nogal dik is, geven sommige trimmers de voorkeur aan het uitdunnen van de vacht om de hond zich comfortabeler te laten voelen. Uitdunnen vermindert de glans van de vacht niet. Kijk eens naar onderstaande verzorgingstips om jouw kortharige border collie er mooi uit te laten zien.

border collie korthaar

Kortharige border collies verzorgen

Border collies met kort haar hebben lange snorharen die niet getrimd hoeven te worden. In feite, als je jouw border collie te veel trimt, kunt u gestraft worden op de hondenshow. Als je je hond niet voorbereidt op een hondenshow, dan kun je het trimmen een half jaar of zelfs een jaar lang vermijden. Hun natuurlijke korte vacht wordt beschouwd als perfect zonder enige aanpassingen van de kant van de eigenaar. Je moet er wel voor zorgen dat je de hond schoon en geborsteld houdt. Koop een speciale kam met brede tanden voor kort en dik haar. Borstelen is niet dagelijks nodig. Je kunt het borstelen van jouw kortharige Border Collie een keer per week of zelfs per maand doen.

Oefen slim borstelen

Als je net begint met het borstelen van jouw kortharige Border Collie, gebruik dan een pinnenborstel. Begin altijd bij de kop en ga naar beneden richting de staart. Ook al is het haar van jouw hond erg kort, het is nog steeds vrij dik. Je moet er dus voor zorgen dat je tot op de huid komt.

Weet wanneer je moet stoppen

Net als de meeste hondenrassen, zijn kortharige Border Collies wispelturig. Als je begint met borstelen, zorg er dan voor dat het dier zich op zijn gemak voelt. Stop zodra je ziet dat het dier niet geniet van de borstelsessie.

Kies de juiste kam

Kammen voor hondenhaarverzorging voor de kortharige Border Collie zijn er in alle soorten en maten. Je moet een stalen kam met brede tanden en een stalen kam met fijne tanden kopen. De breedtandige moet worden gebruikt om tegen de nerf in te borstelen en grote stukken vuil te verwijderen. De fijn getande kam wordt gebruikt om de delicate delen te kammen, zoals de oren en het hoofd.

Gebruik een ontkreukingskam

Kortharige border collies hebben de neiging om hun vacht te verliezen, net als de langharige honden. Je hebt een uitkamkam nodig om je te ontdoen van al het dode haar uit de vacht van je hond. Zorg ervoor dat je je hond goed borstelt tijdens de verharingsperiode.

Overweeg een uitdunschaar

Omdat jouw kortharige Border Collie extreem dik haar heeft, kan hij zich ongemakkelijk voelen in een erg warm klimaat. Dus zodra de warme dagen aanbreken, kan je overwegen een uitdunschaar aan te schaffen om het haar uit te dunnen en jouw huisdier zich comfortabeler te laten voelen. Het uitdunnen zal ook het baden veel gemakkelijker maken.

kortharige border collie

Begin jong

Begin met de trimprocedures wanneer jouw hond nog een puppy is. Je moet jouw huisdier leren dat de vachtverzorging een deel van zijn leven gaat worden. Forceer de verzorging niet bij een puppy. Begin met slechts een paar minuten en verleng de tijd. Stop zodra de hond tekenen van ongemak vertoont.

Niet vaak in bad doen

Border collies hebben één keer per maand een bad nodig. Als jouw hond het grootste deel van de tijd thuisblijft, kan hij wel drie maanden zonder bad. Koop natuurlijke shampoos die speciaal voor honden zijn gemaakt. Gebruik nooit jouw eigen haarverzorgingscosmetica op jouw kortharige Border Collie. 

Bezoek een trimsalon met je kortharige Border Collie

Zelfs als je jouw huisdier zo goed mogelijk verzorgt, mag een jaarlijks bezoek aan een trimsalon niet over het hoofd gezien worden. Je kunt er professioneel advies inwinnen en je huisdier mooi laten trimmen. Met deze tips kan je ervoor zorgen dat je kortharige border collie er het hele jaar door mooi uitziet en zich gelukkig voelt. Aarzel niet om een professional om advies te vragen om jouw vaardigheden op het gebied van vachtverzorging aan te scherpen.

Voor meer informatie over de vacht van de kortharige Border Collie en ander leuke feitjes en geheimen die je moet weten om goed voor jouw Border Collie te kunnen zorgen raden we het Border Collie Handboek aan.

border collie boek

Border Collie Handboek Downloaden