Waar komt die stinkadem vandaan?

Een onaangename geur uit de mond? Dat herkennen we allemaal wel. Het wordt pas een probleem als het langer aanhoudt en niet meer alleen door de knoflook van de avond ervoor komt. Het kan komen van een aantal oorzaken. Zo ligt een slechte mondverzorging vaak ten grondslag. Bacteriën in de mond scheiden vaak afval af, vooral zwavelproducten, en deze zijn meestal de oorzaak van een vieze adem. Gelukkig kun je veel doen tegen deze geur. Er zijn speciale mondwaters, maar goed de tanden en tong poetsen en goed flossen kan ook een groot verschil maken.

Een verkleurde tong door een matige verzorging

Een witte tong is vaak de oorzaak van een onfrisse adem. Tongschrapers zijn een goed middel om er vanaf te komen. Deze schrapen letterlijk de viezigheid uit het ruwe weefsel van de tong. Een witte tong komt vaak door het niet goed genoeg schoonhouden van de mond en dan vooral de tong die niet vaak genoeg mee gepoetst wordt. Bacteriën nestelen zich makkelijk in het ruwe weefsel, zeker als er ook nog wondjes of viezigheid zit. Goed poetsen en het juiste mondwater gebruiken kan dus een grote stap in de goede richting zijn.

Heeft jouw hond ook zo’n vieze adem?

Net als jij en ik, kan ook jouw trouwe viervoeten ook last hebben van een slechte adem. Je hond stinkt uit bek en je wil ervan af, wat doe je dan? Bij honden is het nog makkelijker voor voedselresten die achterblijven in de bek. Hierdoor ontstaat snel tandplak wat ook zal leiden tot tandsteen. Aan dat tandsteen gaan nog meer bacteriën zich hechten en zo kun je eigenlijk door blijven gaan. Dit alles kan zelfs leiden tot een ontsteking van het tandvlees waardoor het gebit geleidelijk minder sterk wordt en zelfs tanden uit kunnen vallen.

Zo ruik je lekker uit je mond

Wil je je geen zorgen meer hoeven te maken als je de deur uitgaat dat mensen met een boogje om je heen lopen? Dan kun je gelukkig veel doen om dat te voorkomen. Er zijn een hoop producten die je kan gebruiken, maar het begin ligt bij tweemaal daags poetsen, goed flossen, en het juiste mondwater kiezen. Jouw mondwater moet zo min mogelijk agressieve chemicaliën bevatten, want deze kunnen wondjes maken waar juist bacteriën op afkomen en het alleen maar erger wordt. Als jouw dagelijkse mondverzorging goed is, kun je proberen om met extra producten een nog frissere adem te krijgen. Er zijn tong sprays of tabletten die jouw mond nog frisser moeten laten ruiken.