Het belang van vachtverzorging bij een Border Collie: tips en tricks

Als trotse eigenaar of toekomstige eigenaar van een Border Collie is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen. Een gezonde en glanzende vacht zorgt niet alleen voor een fraaie uitstraling, maar ook voor een gelukkige en gezonde hond. In dit artikel delen we enkele essentiële tips en tricks om een Border Collie te voorzien van de beste vachtverzorging. Lees snel verder en ontdek hoe je de vacht van deze trouwe viervoeter in topconditie houdt.

Border Collies hebben een dubbele vacht

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Border Collies een dikke dubbele vacht hebben die bestaat uit een zachte ondervacht en een ruwe bovenvacht. Deze vacht beschermt de hond tegen extreme temperaturen en is van nature waterafstotend. Het regelmatig borstelen van je Border Collie helpt niet alleen om losse haren te verwijderen, maar stimuleert ook de natuurlijke oliën in de huid en helpt bij het verspreiden van deze oliën over de hele vacht. Hierdoor blijft de vacht gezond en glanzend.

De juiste voeding is erg belangrijk

De natuurlijke oliën komen vanuit binnenuit en het is dus belangrijk om je hond van goede voeding te voorzien. Kies bij hondenvoer kopen altijd voor speciaal voer voor langharige rassen. Zo krijgen ze de juiste vetzuren en vitamines binnen om een goede vacht te krijgen.

Controleer op parasieten

Controleer regelmatig of je hond last heeft van vlooien, teken of andere parasieten. Dit kan namelijk jeuk en huidproblemen veroorzaken. Gebruik hiervoor een speciale antiparasitaire behandeling of je kunt een tekenmiddel voor honden bestellen.

Was niet te vaak

Het is niet nodig om je Border Collie vaak te wassen, tenzij hij erg vies is. Te vaak wassen kan de vacht en huid van je hond namelijk uitdrogen, je wast hiermee alle natuurlijke oliën weg. Gebruik bij het wassen van je hond speciale hondenshampoo en zorg ervoor dat je de vacht goed uitspoelt.

Voorkom klitten en verwijder losse haren

Tenslotte is het belangrijk om de vacht van je Border Collie regelmatig te borstelen, zoals eerder al vermeld is. Hiermee voorkom je klitten en verwijder je losse haren. Dit kun je het beste doen met een zachte borstel. Begin bij de poten en werk langzaam omhoog. Vergeet hierbij niet de oksels en de buik van je hond. Het borstelen kun je het beste doen als je hond ontspannen is. Vaak vinden Border Collies het fijn om geborsteld te worden terwijl ze op hun zij liggen.